eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezek veszélyeztetik most az autóvezetőket

A hőség, valamint a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát.

Az elmúlt napokban Zala megye közútjain történt anyagi kárral járó közúti balesetek összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy a nyári főszezon idején több közlekedő van jelen az utakon, mint más évszakban. Sokan indulnak nyaralni, vagy éppen szabadságukat töltik. Ne feledjük, hogy ennek az évszaknak is vannak sajátos baleseti veszélyforrásai.

Nyári forróságban az közlekedők sokkal türelmetlenebbek - figyelmeztet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A kánikula miatt sokszor 40-50 C°-ra felmelegedett gépjárműbe beülve, majd a 30-35 C°-kos hőségben autózva a vezetők sokkal ingerlékenyebbek és ezért a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. Többször előfordul a sebességhatárok túllépése, a szabálytalan előzés, a nem megfelelő követési távolság, a hirtelen véghezvitt kormánymozdulatok és manőverek, melyek fő baleseti okok.

Az évszak egy másik sajátossága a hirtelen lezúduló, özönvíz szerű esőzés, mely szintén próbára teszi a legtapasztaltabb közlekedőket. Az ilyenkor bekövetkező úgynevezett pályaelhagyásos balesetek oka, hogy ennél az időjárási körülménynél a látótávolság jelentősen lecsökken, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt pedig a gumiabroncs bordázata nem képes elvezetni, a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.

A nyári forróság idején kerüljük a legmelegebb órákban való elindulást. A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsuk be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjunk. Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsuk végre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×