eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tüntetés a Városligetben

Tüntetés a Városligetben

Több százan vettek részt szerdán kora este Budapesten, a Városligetben azon a demonstráción, amelyen a Liget Budapest projekt megvalósítása ellen tiltakoztak.

A közösségi médiában szerveződő Ligetvédők csoport által meghirdetett tüntetésen néhányan megpróbáltak behatolni a nap folyamán kiürített építési területre, néhányan megrongálták a kerítést; a helyszínre több csoportban mintegy száz rendőr érkezett.

A demonstráción mások mellett felszólalt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki azt hangoztatta, hogy januárban a megbízásukból készített felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka, néhány napja a Greenpeace megbízásából végzett kutatás szerint már 86 százaléka nem értett egyet a Városliget beépítésével, a múzeumok tervezett idehelyezésével.

Mint mondta, a két időszak között a terület vagyonkezelője, a Városliget Zrt., "vagyis a kormány" 300 millió forintot költött arra, hogy meggyőzze az embereket a Liget Budapest projekt népszerűségéről, "de épp az ellenkezője lett az eredmény". A budapestiek többsége tudja, hogy "őrültség" a projekt, már csak arról kell meggyőzni őket, hogy "jöjjenek ide és védjék meg az érdekeiket" - tette hozzá.

Garay Klára a Ligetvédők képviseletében úgy fogalmazott, "addig fogunk itt zenélni, verselni, üldögélni, amíg vissza nem tér a jogállam".

A rendezvényen fellépett Bródy János zenész, aki a Ne vágj ki minden fát című dalt is elénekelte, valamint Galkó Balázs színész, aki elszavalta József Attila Levegőt! című versét.

A demonstrálók azt skandálták, hogy "Megvédjük a ligetet", "Nem adjuk a ligetet", "Orbán, takarodj!", transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy "Nem kellenek monstrumok a ligetbe", "Budapest, ne vágd magad alatt a fát!"

A szervezők közlése szerint a rendőrök három embert bekísértek a kerítéssel elzárt területre, majd kiengedték őket. A tüntetők a rendőri intézkedés elleni tiltakozásul ülve folytatták demonstrációjukat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×