eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

Nem lesznek "O" betűvel kezdődő rendszámok

Kimaradnak az O-betűvel kezdődő rendszámok a sorból, a hamarosan elfogyó "N" sorozatot a "P" követi majd - mondta el a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala logisztikai főosztályvezetője. Az okokról Varga Csaba, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala logisztikai főosztályvezetője beszélt az InfoRádiónak.

„Jelenleg az NTS betűkombináció rendszámok vannak forgalomban és amikor ezek kifutnak, a P betűjelű karakterrel kezdődő rendszámokat fogjuk legyártani” - mondta Varga Csaba, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala logisztikai főosztályvezetője.

Hozzátette: azért nem lehet "O" karakterrel kezdeni a rendszámokat, mert összetéveszthető a "Q" és a "0" karakterekkel.

„Ez különösen az automatikus rendszámfelismerő rendszerekben jelenthet azonosítási problémákat, például az autópályán vagy a parkolóházakban elhelyezett rendszereknél” - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Mint elmondta, a Q betűs karakter sem lesz forgalomban, ez alól kivétel, ha egy állampolgár egyéni rendszámként rendeli meg ezt a rendszámtáblát.

„A Q vagy O betű csak középső betűjelként használható, az első és a harmadik karakter esetén nem. Bár az oldtimer autók OT-s rendszámmal futnak, de ők minősített veterán autós rendszámmal rendelkeznek, az ő rendszámuk eddig is két betűből és négy szám karakterből állt, ez a jövőben sem fog változni” - fogalmazott Varga Csaba.

A főosztályvezető szerint korábban is volt már arra példa, hogy egyes betűk és betűkombinációk szándékosan kimaradtak.

„Három betűkarakterből értelmes magyar szavakat lehet alkotni, ezek között vannak obszcén szavak is, ezekkel a karakterekkel rendelkező rendszámtáblákat le sem gyártjuk és forgalomba sem kerülnek” - jegyezte meg.

„Az adatok és tapasztalatok alapján körülbelül 2030-ra futhat ki a három betű három szám karakterű rendszámtábla, ez távlati időpont és még nincsen információnk arról, hogy ezután milyen típusú és milyen karakterekből álló rendszámtáblák kerülnek forgalomba Magyarországon” - mondta Varga Csaba, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala logisztikai főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×