eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vigyázat, süniinvázió!

Vigyázat, süniinvázió!

Ezekben a hetekben fejeződik be a keleti sün ellési időszaka. Ne háborgassuk a védett állatok búvóhelyét és ne etessük a kis sünöket! - hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

„Olyan szerencsések vagyunk, hogy ez a különleges megjelenésű, tüskés bundát viselő állat követte az embereket a lakott területre is, tehát ha ebben a nyári időszakban este, szürkületkor vagy kora reggel sétálunk a lakótelepen vagy a kertvárosi övezetben, találkozhatunk velük. Sajnos éjszakai életmódjukból fakadóan nehéz észrevenni őket, sokat el is ütnek az autók” - emelte ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Mint elmondta: „ez a kis termetű, emlős állat alapvetően ragadozó fogazattal rendelkezik, a fő táplálékát gerinctelen állatok, férgek, puhatestűek, ízeltlábúak, a gerincesek közül pedig kisebb hüllők, elsősorban gyíkok képezik, de képes elkapni akár a kisrágcsálókat: egereket, pockokat is, kisebb termetű, Magyarországon élő mérges kígyókkal, viperákkal is tud végezni a sün.” Hullott gyümölcsöket is szívesen eszik. Védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint példányonként – tette hozzá Orbán Zoltán.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha sünt találunk, semmiképpen se kezdjük el döfködni, mert elpusztíthatjuk és a fészekben akár kölykök is lehetnek. Orbán Zoltán azt ajánlja, óvatosan bontsuk meg a lakhelyüket.

„Soha nem gyújtsuk föl a lomb- és rőzserakásokat, mert élve elégnek a sünök, sőt még békák, gyíkok és más élőlények. Gallyrakások egyrészt magánházak kertjeiben keletkeznek, ott a gallyrakások felszámolását nyugodtan el lehet halasztani néhány héttel, hogy a sünik megerősödjenek annyira, hogy éjjel tudják követni az anyjukat. Másrészt olyan kertgondozó önkormányzati szerveknél, ahol rendszeresen sünkölykök vannak, érdemes a munkatársakat sünmenedékkel, süngarázzsal ellátni” - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Orbán Zoltán magyarázata szerint a süngarázs egy kisméretű, lapos kutyaházhoz hasonlít, az egyik oldalán van egy bejárat, a folyosón balra fordulva az állat a lakókamrába jut. A teteje levehető, a lakótér feltölthető száraz fűvel, falevéllel és itt lehet ellenőrizni, hogy van-e benne lakó. A süngarázst ki lehet rakni parkokba, az állatok be tudnak költözni.

Nem kell etetni a sünöket, sőt tilos is, mert az emberi táplálékok egyrészt hasmenést okozhatnak nekik, főleg a kölyköknek, másrészt nem szerencsés, ha az embernek kiszolgáltatva mesterséges élelemhez szoknak az állatok, ahelyett, hogy az anyjuktól megtanulnák, mik a természetes táplálékaik és megszerzési módjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×