Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Brexit óriási bizonytalanságot hozott a világgazdaságba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Királyságban a Brexit győzelme a bizonytalanságot növelte, ennek a hatása volt látható az elmúlt napokban a pénz- és tőkepiacokon - mondták az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei.

A brit kilépéspárti szavazók múlt csütörtöki győzelmével elsősorban a pénzügyi-gazdasági kockázatok növekedtek meg a kontinensen, hiszen alig valami tudható a 27 tagra csökkenő Európai Unióról – mondta Madár István a Portfolio vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bekerült egy óriási bizonytalansági faktor a világgazdaság egészébe. Ebben benne van egy brit alkotmányos, pénzügyi, gazdasági, társadalmi és politikai válság lehetősége, az eurozóna szétmorzsolódásának és az európai integráció szétesésének veszélye, mint szélsőséges forgatókönyvek” - mutatott rá a Portfolio vezető elemzője.

Éppen ezért a befektetők a kockázatosabb területekről a biztonságosabbak felé fordulnak. Ennek a hatásait láthattuk az elmúlt napokban – mondta Madár István. Hozzátette: ezért nőtt meg a kereslet a japán jen és a svájci frank iránt, ezek a pénznemek tekinthetők a főbb menekülő devizáknak.

A Brexit hatására emelkedett az arany ára is. Most még nagyon nehéz megmondani, meddig tart ez a bizonytalanság – tette hozzá az Aréna másik vendége, Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője.

Ha kapnánk egyértelmű jelzést az Európai Unióból és az Egyesült Királyságból, hogy tudnak és akarnak is közös nevezőre jutni, mert van közös álláspont, ami felé el lehet indulni, akkor pár hét alatt hozzászokhatnánk az új felálláshoz. Utána már csak arra reagálnának a piacok, hogy milyen makrogazdasági adatok érkeznek és hogyan alakul a konjunktúra. De Nagy-Britanniában nincsen új miniszterelnök, aki legkorábban szeptemberben léphet hivatalba és ő kezdheti meg a kilépési folyamatot – ha egyáltalán megkezdi. Emiatt folyamatosan azt kell figyelnünk, milyen hírek érkeznek” - hangsúlyozta Ürmössy Gergely.

A befektetőknek nincs egységes álláspontjuk arról, mit várnak vagy várnának el a jelenlegi helyzetben – állapították meg az elemzők az Inforádió Aréna című műsorában.