eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Molnár Gyula: Túl sokat foglalkoztunk a belső viszályokkal

Molnár Gyula: Túl sokat foglalkoztunk a belső viszályokkal

Túl sokat foglalkozott az MSZP a belső viszályaival, és kevesebbet a fontos kérdésekkel – véli a párt hétvégén megválasztott új elnöke. Molnár Gyula békét akar, és számít az ellene induló jelöltek munkájára, de úgy tűnik: fontos szerepet nem szán nekik.

Rövidre zárná a korábbi belső csatározásokat az MSZP-ben a párt új elnöke.

„Nekem az volt az elmúlt hetven nap tapasztalata – végigjártam a teljes pártszervezetet –, hogy nagyon sok belső feszültséget cipelünk. Kicsit túlságosan sokat foglalkozunk a magunk belső dolgaival, és kicsit kevesebbet azzal, hogy az ellenfeleket hogyan lehet legyőzni” - véli az MSZP új elnöke.

Molnár Gyula szerint a cél, hogy a 2018-as választásokra a párt összeszedje magát, és stabil pozíciót és választóréteget szerezzen. Számít az ellene induló szocialista elnök-jelöltek munkájára, de nem akar belső harcokat.

„Az első és mindennél fontosabb dolgom, hogy béke legyen. Nem szeretném, ha a frakcióban ez a kérdés egy olyan típusú belső csatát indítana el, ami adott esetben a pártban volt” - hangsúlyozta az új elnök.

Molnár Gyula három fontos szövetségesét emelte ki: Hiller Istvánt, Újhelyi Istvánt és Tóth Bertalant, akinek most – a korábban tervezett alelnökség helyett – új pozíciót kell találnia.

„Tóth Bertalanra egy komplett szerep volt a fejemben. Azzal a tudással, amit Pécsen megszerzett alpolgármesterként, most frakcióvezető-helyettesként, azt tudja kamatoztatni úgy, hogy operatív módon vezeti a pártot. Mivel ez nincs, Gőgös Zolinak ezt a szerepet nem gondolnám, ezt valamilyen módon ezt a frakcióban meg kell oldani” - mondta az MSZP új elnöke.

Molnár Gyula hozzátette: a héten lesz egy informális alakuló elnökségi ülésük, hivatalosan a jövő héten ülnek össze, és határoznak a feladatmegosztásról és a frakcióvezetői posztról.

A cél a tartós 18-20 százalékos támogatás

Tartósan 18-20 százalékos választói támogatást szeretne az MSZP-nek Molnár Gyula. Az újonnan megválasztott baloldali pártelnök szerint a cél, hogy a legnagyobb ellenzéki pártként valós alternatívát adjanak 2018-ban.

„Kevesebb ügyben fogunk állást foglalni, de abban karakteresebben” - így foglalta össze a Magyar Szocialista Párt elnökváltás utáni kommunikációs irányát Molnár Gyula. A hétvégén megválasztott pártelnök egy év múlva már a legerősebb ellenzéki pártként látná az MSZP-t.

„Arra vagyok most kíváncsi, hogy amit el fogunk kezdeni csinálni azzal, hogy volt egy elnökváltás, el tud indulni a Magyar Szocialista Párt, kapunk hitelt, kreditet a választóktól, és tartósan 17-18-20 százalék körül tudunk lenni. Tartósan a második legnagyobb politikai párt vagyunk. Ha ezeknek a feltételeknek megfelelünk – mondjuk több hónapig –, akkor már arról szól a történet, hogy igen, erre felé szeretnénk tervezni a magunk dolgát” - közölte az MSZP új elnöke.

Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy karcsúsítani kell a párt működési költségeit.

„Kell fordítanunk pénzt kommunikációra és politikára. Azt nem tartom lehetségesnek, hogy a pénzünk jelentés része ma a működésre megy el. Fizikai értelemben maga a párt apparátusa, szervezeti fenntartása a pénzek 70-80 százalékát elviszi, és gyakorlatilag az a kérdés vetődik fel, hogy akkor meg minek” - mondta Molnár Gyula.

Az új pártelnök a vállalásiról is beszélt, melynek középpontjában most a 2018-as országgyűlési választásokon való baloldali szereplés áll.

„Nekem az a dolgom, hogy ezt a ladikot – ami kicsit kopottasnak látszik kívülről, néhány helyen már szivárog bele a víz – át kell vinnem a túlsó partra. A túlsó part 2018-ban van, ott szeretném békésen kikötni ezt a hajót, reményeim szerint ott lesz is egy nagy javítóműhely, ahol ki is lehet pofozni” – fogalmazott Molnár Gyula.

A lehetséges szavazókkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a megmaradt szimpatizánsok mellé a bizonytalanok és a radikálisabb véleményt hangoztató DK-hoz átpártolt voksolók visszacsábításában is vannak lehetőségek.

Közölte: 10-15 fontos stratégiai kérdésben lesz nagyon aktív az MSZP, a többi ügyben hátrébb lép. Az új elnök szerint a legkomolyabb vád, hogy a háttérben lepaktáltak a kormánytöbbséggel, így ő mindent megtesz majd annak érdekében, hogy ennek még a látszata se merüljön fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×