eur:
393.9
usd:
368.37
bux:
65847.68
2024. április 23. kedd Béla

A brit kormány egyelőre nem aktivál - a nap hírei

Új uniós tervet javasol három alapító tagország. Megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb adósbesorolást a Standard & Poor's. A kormány egyik legfontosabb stratégiai partnerének nevezte a magyarországi Audit a nemzetgazdasági miniszter

Az Európai Unió határainak védelmét, gazdaságának megerősítését és a fiatalok számára munkahelyek teremtését célzó új tervet javasol az Európai Unió három alapítója a tagországok állam- és kormányfőinek holnapi(kedd) találkozóján. Németország, Franciaország és Olaszország vezetőinek közleménye szerint a tervvel egy szigorú határidőkön és világos kötelezettségeken alapuló folyamatot indítanak el. Angela Merkel, Francois Hollande és Matteo Renzi ugyanakkor világossá tette, hogy amíg London nem jelenti be hivatalosan kilépési szándékát, addig nem kívánnak erről tárgyalni az Egyesült Királysággal.

A brit kormány egyelőre nem aktiválja a Lisszaboni Szerződés uniós tagországok kilépését szabályozó cikkelyét - közölte a brit miniszterelnök. David Cameron elmondta: Londonnak előbb ki kell dolgoznia, hogy milyen viszonyrendszert kíván kialakítani az európai közösséggel. Kijelentette: a feladat már a következő miniszterelnökre és kormányára hárul. Ez azt jelenti, hogy szeptemberig tolódhat a kilépési folyamat elindítása, mivel a Munkáspárt addig akarja kijelölni David Cameron utódját.

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb besorolását a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő egyszerre két fokozattal rontotta a szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Standard & Poor's szakértői szerint a brit uniós kilépésről döntő népszavazás után romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága. A három nagy hitelminősítő közül a Fitch Ratings és a Moody's már korábban megvonta Nagy-Britanniától az elit besorolást.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a brit kilépésről döntő népszavazás után az Európai Uniónak meg kell változnia. Szijjártó Péter prágai és varsói tárgyalásait követően az InfoRádiónak azt mondta: a továbbiakban nem lehet figyelmen kívül hagyni az európai polgárok véleményét a közösség jövőjéről szóló döntéseknél. A tárcavezető megismételte azt a magyar álláspontot, amely elutasítja a még szorosabb integrációt. Szavai szerint, legitimnek tartja azokat a felvetéseket, hogy az európai intézményeknek személyi konzekvenciákat kell levonniuk a brit referendum után.

A magyarországi Audi továbbra is a kormány egyik legfontosabb stratégiai partnere - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter miután Peter Kösslerrel a cég ügyvezetésének elnökével tárgyalt. Varga Mihály és az Audi Hungária Motor Kft. vezetői egyeztettek a győri székhelyű vállalat hosszú távú fejlesztéseiről. A nemzetközi termelési hálózat átszervezése nyomán az Audi Győrben gyártja majd a Q3 típusú szabadidő autóit. A társaság tervei szerint a villamos meghajtású motorok központja is Magyarország lesz.

Egy éven belül a legerősebb ellenzéki erővé kívánja tenni az MSZP-t a párt új elnöke. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában a feladatok között említette, hogy a szocialisták tartósan megelőzzék a népszerűségben a többi politikai szervezetet. Fontosnak nevezte, hogy az MSZP olyan ügyeket képviseljen, amelyeket a civil szféra és a szakszervezetek is támogatnak. A pártelnök célnak nevezte azt is, hogy 2017-re a 106 országgyűlési választókörzetből 70-80 helyen megtalálják a jelölteket. Molnár Gyula hangsúlyozta: a biztos szocialista szavazók mellett meg kell szólítani a pártot korábban támogató, de az elmúlt választásokon elhagyó embereket.

A következő tanévben több tematikus hét is lesz majd az iskolákban. A Magyar Közlönyben megjelent a 2016/17-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet. A tanítás szeptember elsején, csütörtökön kezdődik, és 2017. június 15-éig tart, a tanítási napok száma 182. Az őszi szünet novemberben 3 napos lesz, a téli szünet december 22-étől január 2-ig tart. A tavaszi szünetet április 13-ától április 18-áig írták ki. Márciusban megrendezik a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hetét, áprilisban pedig digitális témahetet és fenntarthatóság-környezettudatosság témahetet is tartanak.

Elkezdődött a szezonálisan üzemelő strandok közegészségügyi ellenőrzése. Ezek felét a szezon kezdetéig már ellenőrizte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a júniusban nyitók vizsgálata pedig folyamatos. Az ÁNTSZ közleménye szerint az ellenőrzött fürdők, strandok többségénél a közegészségügyi feltételek megfelelőek voltak. A tavalyi ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a vízminőségi elvárásoknak legkevésbé a termálvizes és a szauna merülő medencék feleltek meg. Ezek vízminőségében az egészségügyi hatóság előrelépést vár az idei szezontól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×