eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ónodi-Szűcs: idén is jut pluszforrás az egészségügyre

Az idén négymilliárd forinttal kapnak többet az alapellátásban dolgozó védőnők és fogorvosok, a háziorvosi praxisoknak pedig összességében 10 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a háziorvosoknak juttatandó tízmilliárd forintos forráson felül kétmilliárd forintot kapnak a védőnők és szintén kétmilliárdot a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok.

"Az alapellátásba, mi azt gondoltuk, beletartozik a védőnő és a forgorvos is, ugyanakkor a korábbi forrásmennyiség nem lett volna elegendő mindenkire, mostanra sikerült ezt a pluszforrást rendezni, hiszen ez több mint 4 milliárd forinttal több mint a korábban tervezett forrásmennyiség lett volna." Ezért "toldotta meg" a kormány négymilliárd forinttal a finanszírozást.

A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként - hasonlóan a tavalyi juttatáshoz - átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer, a fogorvosok esetében pedig 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés.

A pluszforrás az idén január 1-jétől jár, annak visszamenőleges, egyösszegű kifizetését hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

"Egy praxisra jutó forrás-mennyiség alapellátásban az olyan 130 ezer forinttal lesz több átlagosan, a védőnőknél ez olyan 30-35 ezer forint különbséget jelent és az utolsó kategóriának pedig ez olyan 50-55 ezer forintos különbséget jelent a korábbiakhoz képest majd."

Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások folyamatosak, annak csak egy része a bérmegállapodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×