eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

Nem kell a gyermekeket túl öltöztetni, de kalapot tegyünk a fejükre és alaposan kenjük be őket magas faktorszámú fényvédő krémmel - mondta az InfoRádióban Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke.

„Rendkívül fontos, hogy csak reggel és az esti órákban vigyük ki a gyerekeket a szabadba. Lehetőleg 10-11 óráig és délután 4 óra után tartózkodjunk csak kint a szabadban. A déli órákban – nemcsak a csecsemőkre és a kisgyerekekre vonatkozik, hanem a felnőttekre is, hogy – lehetőleg a hűvös lakásban vagy a munkahelyen tartózkodjunk, mert a folyamatos napon tartózkodásnak súlyos következményei lehetnek” - figyelmeztetett Muzsay Géza.

Hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk, és a gyerekeket is a folyadékfogyasztásra kell ösztönözni.

Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

„Elvileg amíg szopik egy csecsemő, az bőven fedezi a folyadékszükségletet, de ezeken a kánikulai napokon egy kis babavíz kiegészítő fogyasztása biztos, hogy nem ártalmas” - tanácsolta az egyesület alelnöke.

„Nagyobb korban egy tíz kilogrammos gyereknek a fenntartó folyadékszükséglete egy liter, egy húsz kilós gyereknél már másfél liter. Felnőttnél pedig 2-2,5 liter, 3 liter is lehet, az ilyen meleg napokon pedig még e fölé is kell menni a folyadékfogyasztásban” folytatta.

„Rendkívül fontos, hogy könnyedebb ételeket fogyasszunk, sok zöldséget és gyümölcsöt, és megfelelő mennyiségű vizet, ásványvizet” - hívta fel a figyelmet a szakember.

„Ha a nagy melegben sokat volt kint a gyerek a napon, gondolni kell arra, hogy napszúrást kaphatott. Ennek tünetei a fejfájás, szédülékenység, gyengeség, de súlyos esetben akár lázzal is járhat” - figyelmeztetett Muzsay Géza.

Ilyenkor vigyük be a hűvös szobába a gyermeket, öblítsük le, töröljük le a testét, és rendkívül fontos, hogy ebben a melegben senkit se öltöztessünk túl – tanácsolta.

„Ha kénytelenek vagyunk napon lenni, egy kalap vagy sapka jót tesz – ez különösen vonatkozik a kisebb gyerekekre, és a megfelelően magas faktorszámú fényvédő krémeket se felejtsük el, hogy megvédjük a bőrünket a káros sugaraktól” - hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×