Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Novák Katalin: Sok családnak segít a CSOK

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is nagy az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt. Az év első 5 hónapjának adatai szerint már több mint 9 300 CSOK kérelmet fogadtak be a bankok - mondta az InfoRádiónak Novák Katalin, a család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár.

„A családi otthonteremtési kedvezmény nagyon népszerű, nagyon sokan érdeklődnek a CSOK iránt és az otthonteremtései programot általában is sokan keresik. Most érkeztek meg az első 5 hónap adatai, és úgy látjuk, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott az érdeklődők száma. Az áprilisi és májusi hónap megduplázta az év addigi időszakában CSOK-támogatást igénylők és megkapók számát. Tehát egy igazi bumm tapasztalható az otthonteremtési programban” - mondta Novák Katalin, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzáfűzte: az idei év első 5 hónapjában 9300 család kérelmét fogadták be a bankok és a megítélt összeg is jelentős.

„23,8 milliárd forintot tesz ki az igénylések összege, tehát valóban nagyon sok családnak tudunk segíteni az otthonteremtési programmal” - hangsúlyozta az államtitkár.

Novák Katalin úgy látja, folyamatosan nő az érdeklődés az otthonteremtési program iránt, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy nagyon komoly döntésről van szó.

„A fiatalok és a családok komoly döntést hoznak, amikor otthont választanak, főként, ha a családalapításról és a gyermekvállalásról is határoznak. Megfontolt, időigényes döntések születnek. Mivel egyre többen igénylik az új lakásépítéshez szükséges támogatást, érdekesen alakulnak az arányok: míg korábban inkább használt lakásokhoz vették igénybe, most az új ingatlanokhoz felvett támogatás aránya növekszik” - fogalmazott Novák Katalin.

Az államtitkár szerint ez azt is jelenti, hogy sokszor építkezésről van szó, vagy egy olyan ingatlant vásárolnak meg, amelynek az elkészítése folyamatban van, ezért időigényes az igénylés lebonyolítása.

„Természetesen az építőipari kapacitásoktól is függ, hogy mennyi támogatást tudnak igényelni, tehát ez egy olyan folyamat, amelyhez az építőiparnak is alkalmazkodni kell” - mondta Novák Katalin, a család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak.