eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az apa is nagyon kell a gyereknek - Ma van Apák Napja

Június harmadik vasárnapja Apák Napja. Itthon még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy az apák feladata a kizárólag család anyagi fenntartása - mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.

Valamilyen oknál fogva a fejünkben a családról egy túlzottan anya-gyermek centrikus modell él. Ez nem felel meg a valóságnak. Egy család akkor család, ha az apa is ott van, részt vesz a napi tevékenységben, a gyermeknevelésben. A gyermek számára teljesen egyértelmű, hogy az apával ugyanolyan minőségű kapcsolatnak kell kiépülnie, mint az anyával” - hangsúlyozta Léder László pszichológus

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője elmondta: „régebben kevesebb volt az olyan együttélés, amikor az apának egy távoli helyen kellett reggeltől estig dolgoznia, sokkal több volt a családi vállalkozás, főleg az agráriumban. Nagycsaládi együttélési modell volt, de mindenképpen látták egymást, hatással voltak egymásra. Modern jelenség, hogy akár az anya is, de az apa mindenképp reggel elindul és este ér haza, arról nem is beszélve, ha egy másik országban dolgozik.”

Léder László úgy véli, a helyzetet finomítani lehet, az igazi megoldás az lenne, ha a rendszerek változnának. Például az a nagyon rossz működési mód, hogy egy kisgyerekes családnál az édesanya kiszakad a munkaerőpiacról és nehezen is jut vissza, a fiatal apa pedig sokat dolgozik, többet, mint kellene. Mindenki életében van mozgástér – fűzte hozzá a pszichológus.

A fejekben is muszáj lenne változást elérni, hogy belássák az érintettek, hogy nagyon fontos az apa foglalkozzon a gyerekeivel, több időt legyen a családjával. Ki kellene lépni a mókuskerékből, azért is, mert a fiatal apák nagyon rizikós életmódot élnek. A harmincas években általában még nincsenek egészségügyi tünetek, viszont ez nagyon hamar elromolhat, akkor pedig az egzisztencia is sérül” - emelte ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×