Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az apa is nagyon kell a gyereknek - Ma van Apák Napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Június harmadik vasárnapja Apák Napja. Itthon még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy az apák feladata a kizárólag család anyagi fenntartása - mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.

Valamilyen oknál fogva a fejünkben a családról egy túlzottan anya-gyermek centrikus modell él. Ez nem felel meg a valóságnak. Egy család akkor család, ha az apa is ott van, részt vesz a napi tevékenységben, a gyermeknevelésben. A gyermek számára teljesen egyértelmű, hogy az apával ugyanolyan minőségű kapcsolatnak kell kiépülnie, mint az anyával” - hangsúlyozta Léder László pszichológus

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője elmondta: „régebben kevesebb volt az olyan együttélés, amikor az apának egy távoli helyen kellett reggeltől estig dolgoznia, sokkal több volt a családi vállalkozás, főleg az agráriumban. Nagycsaládi együttélési modell volt, de mindenképpen látták egymást, hatással voltak egymásra. Modern jelenség, hogy akár az anya is, de az apa mindenképp reggel elindul és este ér haza, arról nem is beszélve, ha egy másik országban dolgozik.”

Léder László úgy véli, a helyzetet finomítani lehet, az igazi megoldás az lenne, ha a rendszerek változnának. Például az a nagyon rossz működési mód, hogy egy kisgyerekes családnál az édesanya kiszakad a munkaerőpiacról és nehezen is jut vissza, a fiatal apa pedig sokat dolgozik, többet, mint kellene. Mindenki életében van mozgástér – fűzte hozzá a pszichológus.

A fejekben is muszáj lenne változást elérni, hogy belássák az érintettek, hogy nagyon fontos az apa foglalkozzon a gyerekeivel, több időt legyen a családjával. Ki kellene lépni a mókuskerékből, azért is, mert a fiatal apák nagyon rizikós életmódot élnek. A harmincas években általában még nincsenek egészségügyi tünetek, viszont ez nagyon hamar elromolhat, akkor pedig az egzisztencia is sérül” - emelte ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoportjának vezetője.