Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Augusztus végéig tart az ásatás a József nádor téren

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A József nádor téri építkezés előtti feltáráson eddig egy 17. századi muszlim temető és egy késő középkori falu nyomaira bukkantak - mondta az ásatást vezető régész. Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – közölte Tóth Anikó.

„A feltárást május 23-a óta végezzük, előtte gépi földmunkával leszedtük a térről azt a mennyiségű földet, amivel még nem sértettünk régészeti emlékeket” - ismertette az ásatásvezető régész.

Elmondta, hogy a területen két különböző időszakból maradtak régészeti leletek.

„A későbbi – amivel most elsősorban foglalkozunk – egy 17. századi temető, aminek a maradványait tárjuk fel. Ez egy igen nagy méretű, normális polgári temető” - ismertette.

Elmondta, hogy az itt talált leletek egy része, a csontok a Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerülnek, ahol az antropológus megvizsgálja őket.

„A temetőben van néhány turbános sírkő, amelyek a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek. Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem keresztény, hanem muszlim temető volt. De azt nem tudjuk megmondani, hogy bosnyákok voltak, vagy egyéb balkáni népesség, akik a muszlim hitet vallották. Valószínűleg nem törökök, mert törökök nem voltak itt ennyien, de mindenképpen muszlim hitűek voltak” - mondta Tóth Anikó.

„Az biztos, hogy nagyon sok munka vár még ránk: eddig 225 temetkezés került elő, amiből még nincs mind feltárva, de már a vége felé járunk. Még várható egy későközépkori település maradványainak feltárása is” - közölte az ásatásvezető régész.

Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – tette hozzá Tóth Anikó.