eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egyedülálló módon mutatja be a KSH a magyar társadalmat

Egyedülálló módon mutatja be a KSH a magyar társadalmat

Idén októberben és novemberben egy kis népszámlálást tart majd a Központi Statisztikai Hivatal, amely a lakosság 10 százalékát, nagyjából egymillió embert érint majd – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

25 év alatt annyit változott a társadalom, hogy szükségessé vált egy új létminimum-számítás bevezetése – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Kifejtette: „Az, hogy a társadalom hogyan változott, csak az egyik ok. A változások miatt az a létminimum-számítás, amit akkor meghatározott a statisztikai hivatal, oda vezetett, hogy ma már több háztartás él létminimum alatt, mint ahány szegény háztartás van. Tehát úgy megváltozott a társadalom, hogy miatta a számítási módszer torzzá vált”.

Az új számítás módszertanáról egyeztetnek – közölte Vukovich Gabriella.

„Az a célunk, hogy olyan számítási módszert dolgozzunk ki, ami nagyjából konszenzuson alapul, vagy legalábbis a felhasználók többségének támogatását élvezi. Nagyon sokféle felhasználói csoport van – a közigazgatás, a szociálpolitika részéről, a szakszervezetek, a tudományos kutatók, az önkormányzatok – akikkel egyeztetünk. Próbálunk egy olyan módszertant kidolgozni, ami egyrészt használható mindenki számára, másrészt azt méri, amit jelent a kifejezés, harmadrészt egy olyan viszonylag sztenderd módszertan, amit hosszabb ideig lehet alkalmazni majd” - közölte a KSH elnöke.

A megegyezést nehezíti, hogy a létminimum számításának kérdése nagyon erősen politikailag motivált vitákká vált – tette hozzá.

Vukovich Gabriella beszélt arról is, hogy 2016. október 1-jei időponttal tartanak egy kis népszámlálást Magyarországon.

„Lényegében azonos kérdőívvel, mint a népszámláláskor. A korábbi mikrocenzusokhoz képest nagyon nagy mintán – míg korábban a lakosság 2-5 százaléka esett bele a mikrocenzusba –, most 10 százalékos mintán írunk össze. Az volt a cél, hogy területileg is minél jobban be tudjuk mutatni az országot, mivel a népszámlálás értelemszerűen teljes, nagyon aprólékos területi bontást tesz lehetővé. A mikrocenzus ezzel a 10 százalékos mintával a járások szintjén teszi lehetővé a területi bontást a fontos mutatókra” - fejtette ki a KSH elnöke.

„Azért is gondoltuk és azért is javasoltuk azt, hogy egy nagy minta legyen a mikrocenzus, mert gyorsabban változik a társadalom” - magyarázta.

Vukovich Gabriella elmondta, a mintában vizsgálják majd például a társadalom rétegződését, a fogyatékkal élők helyzetét, vagy a foglalkozások presztízsét.

Közölte: „Az évtized vége felé lesz egy európai-harmonizált időmérleg-felvétel, amit még hozzá tudunk kötni ezekhez az információkhoz. Ez egy olyan hatalmas újdonság a magyar társadalom bemutatásában, ami egyedülálló, és azt gondolom, hogy talán nemzetközi szinten is egyedülálló, hogy ilyen részleteiben fogunk tudni a társadalomról ennyi mindent megmondani.”

Az összeírás hat hétig tart, az első adatok a kis népszámlálásról 2017 májusában várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×