Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ónodi-Szűcs: kórházügyben semmi sem biztos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívül fájdalmas lesz a budapesti egészségügyi ellátási rendszer átszervezése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. A beszélgetést este 6 órától hallgathatják meg.

Semmi sem biztos – kezdte válaszát Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, hogy 4 szuperkórház lesz-e Budapesten, majd hozzátette: az államtitkárság megpróbálja a jelenlegi kapacitásokat végiggondolni és megtervezni, hogy milyen ellátásra lehet szüksége a lakosságnak a fővárosban és környékén.

"És ehhez kellene szabnunk utána az összes fejlesztést. Ez nyilván rendkívül fájdalmas lesz. Tehát, amikor valakinek a munkahelye kötődik egy utcához, egy rendelőhöz, akkor nagyon nehéz őt rávenni arra, hogy nem szűnik meg a munkahelye, nem szűnnek meg ágyak, nem szűnik meg kórház, hanem az a fajta kapacitás, annak máshol kell működnie, koncentráltabban."

Arról nemrég döntött a kormány, hogy Észak-Pesten a Honvédkórházat, Dél-Pesten az egyesített Szent László- és Szent István Kórházat alakítja szuperkórházzá, Dél-Budán a Kelenföldi pályaudvar közelében építenek egy új intézményt, Észak-Budán pedig a még hiányzó körgyűrű-szakaszhoz igazítják a beruházást. Emellett átszervezésekre is lehet számítani, a Szent János Kórház több funkcióját például a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe viszik át.

"Egy biztos, ebből a fajta sürgősségi szemléletből mi nem tudunk engedni, mert ez az, amiben hisz az államtitkárság, az is egészen biztos, hogy az ellenzék nyilván próbálja ezt mindenféle feszültségkeltésre kihasználni, de hangsúlyozom: nem fosztogatunk, hanem osztogatunk. Nem bontunk, hanem építünk.

Az ütemezésről Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: ebben az évben várhatóan elkészülnek az új építések megvalósíthatósági tanulmányai, így reményei szerint 2017-ben már elkezdhetik építeni a dél-budai intézményt.

Jelenleg egyébként 5 ilyen úgynevezett szuperkórház van Magyarországon, ahol teljes körű egészségügyi ellátást nyújtanak a nap 24 órájában, tehát a beteget nem lehet tovább küldeni, bármi legyen is a panasza.

A GDP 0,5 százalékával nő a jövő évi költségvetésben az egészségügyre fordított forrás, ami nagy előrelépés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

A nagyjából 170 milliárd forintos többlettámogatással az egészségügy a jövő évi költségvetés egyik nyertese – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

„Amelyet ha egy dimenzióba teszünk, ez a GDP 0,5 százaléka, tehát igen nagy előrelépésről tudunk most számot vetni, amit nyilván az ellenzék majd lekicsinyel, pedig ez egy olyan óriási összeg, amelyet arra tudunk fordítani, ami korábban nem történt meg, abban most tudunk majd változást elérni.”

A többlettámogatás nagyobbik felét egyébként béremelésre fordítja a kormány hiszen például a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére szeptember 1-től bruttó 107 ezer, jövő novembertől pedig további bruttó 100 ezer forinttal nő.

„A második felére pedig rengetegen jelentkeztek, tehát a mentő-beszerzéstől kezdve az alapellátás-fejlesztés rendbetételén át egy csomó olyan ügy van, amihez kellenek plusz források, a sor végtelen, a források pedig végesek.”

Az államtitkár az egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakítását tartotta egyik legfontosabb feladatának.