eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Mendrey: A Klik ügyének kezelése szánalmas bohózat volt

A Köznevelési Kerekasztal nem ad lehetőséget valódi egyeztetésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Azért sem vesznek részt a kedden folytatódó ülésezésen, mert nem nyitott a sztrájktárgyalásokra a kormány.

„A Köznevelési Kerekasztal összetétele minden kezdeményezésünk ellenére továbbra is kormánytól függő szervezetek képviselőiből állt össze” - jelentette ki Mendrey László.

„A szervezetek képviselői, akik helyet foglalnak a kerekasztalnál, egészen biztosan kiváló szakemberek és emberi-szakmai tisztességükben sem kételkedünk egy másodpercig sem. Azt gondolom viszont, hogy a beágyazottságuk és a kormánytól való függőségük valamilyen módon meghatározza a tevékenységük határait” - fogalmazott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Mendrey László úgy véli, a kormányzat egyáltalán nem volt felelős a kormánykritikus szervezeteket meghívni, sosem volt igazán lehetőség arra, hogy a tényleges munkába belefolyjunk.

„Lázár Jánosnak nagyjából hat héttel ezelőtt volt egy elszólása, miszerint a Köznevelési Kerekasztal tárgyal, nagyon fontos dolgokról egyeztet, de a kormány dönt majd” - emlékeztetett a PDSZ elnöke.

„Ez történt a Klik kérdésével is, ami szerintem egy szánalmas bohózat volt a feszültség levezetésére. Még azt sem állítom, hogy sikeres volt, hiszen ha belegondolunk abba, hogy szombaton több mint tízezren tüntettünk a kormányzat politikája ellen, látszik, hogy a feszültséglevezetés nem igazán sikerült” - fogalmazott Mendrey László.

Az oktatási államtitkárság június 7-ei sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a különböző önkormányzati szövetségek képviseltették magukat a kerekasztalon, ahol konszenzus volt abban a tekintetben, hogy át kell alakítani az állami intézményfenntartó rendszert, és konszenzus volt abban is, hogy a vegyes rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A PDSZ elnöke szerint ez a kijelentés mindenképpen megállja a helyét.

„Ott voltak az önkormányzati szövetségek képviselői, és nyilvánvalóan egyetértett mindenki abban, hogy a vegyes rendszer nem állja meg a helyét” - közölte.

„Ám az a konszenzus, ami azt mondta ki, hogy a vegyes fenntartást meg kell szüntetni, nem abba az irányba mutatott, hogy mindent az állam kezébe kell venni. Sőt, az önkormányzati szövetségek sorra tiltakoznak ez ellen a megoldás ellen, és tudok olyan önkormányzati vezetőkről – Budaörs és Csömör –, akik már most bejelentették, hogy meg fogják tagadni annak a dokumentumnak az aláírását, ami az intézmények átadására kényszeríti őket” - emelte ki Mendrey László.

„Mi azt mondjuk, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek akarják és eddig is jól teljesítettek, vissza kell adni a fenntartást és a működtetést ugyanolyan szisztéma szerint, mint az egyházi iskolákban vagy az alapítványi iskolákban van” - közölte.

„Senki sem vitatja, hogy az államnak van feladata a közoktatás működtetésében, fenntartásában, de ez a szerep és feladat nem kizárólagos” - tette hozzá.

Kijelentette: „nem fogunk részt venni a Köznevelési Kerekasztal ülésén, hiszen a PDSZ sztrájkbizottsági tárgyalásokban van az EMMI-vel. Ezek a sztrájkbizottsági tárgyalások elakadtak a sztrájkkal. Mi kezdeményeztük ezek folytatását.”

„A Köznevelési Kerekasztal semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkezik a sztrájkbizottsági tárgyalások lefolytatására. Hétfőn kiadtunk egy nyílt levelet – és el is juttattunk a kerekasztal résztvevőihez –, amiben arra kérjük őket, hogy álljanak fel a kerekasztaltól, hiszen sajnos ez nem valódi egyeztető forma” - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×