eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadta a jövő évi büdzsét az Országgyűlés – a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország képes megkétszerezni mostani gazdasági teljesítményét. Elfogadta az idei költségvetés módosítását és a jövő évi büdzsét az Országgyűlés. Alkotmánybírósághoz fordulnak a kéményseprők az ellenőrzések ritkítása miatt.

A miniszterelnök szerint Magyarország képes megkétszerezni mostani gazdasági teljesítményét, és elérni a teljes foglalkoztatottságot. Orbán Viktor az Európai Beruházási Bank budapesti irodájának megnyitóján a kormány szándékának nevezte az erős és innovatív magyar ipar támogatását, amihez befektetések és fejlesztések kellenek. Hozzátette: Magyarország gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az uniós átlag felett alakul. A kormányfő arra is kitért, hogy tudatosan fel kell építeni egy pénzügyi rendszert arra az időszakra, amikor lecsökkennek az uniós források. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Beruházási Bank 1990 óta több mint 19 milliárd euróval járult hozzá a magyar gazdaság fejlesztéséhez.

Elfogadta az idei költségvetés módosítását az Országgyűlés, amely a hiány változatlanul hagyása mellett több mint 420 milliárd forinttal növelte a büdzsé kiadási és bevételi oldalait. A parlament elfogadta a jövő évi költségvetést is. A kormány 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol jövőre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi költségvetés is biztosítja a stabil, kiszámítható gazdasági növekedést. A képviselők megszavazták a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv módosítását és arról is döntöttek, hogy ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolhatók a jogellenesen működő személyszállító szolgáltatást kínáló internetes oldalak. A határon lefolytatható menekültügyi eljárások körének bővítéséről is határozott a parlament.

Jövőre a kulturális ágazat több mint 20 ezer közalkalmazottja kap 15 százalékos béremelést - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a kulturális kormányzat számára az infrastrukturális beruházások és a művészeti fesztiválok támogatása mellett fontos a kultúrában dolgozók jövedelmének emelése. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár közölte: látható és érzékelhető béremelésről van szó, amely beépülő illetménypótlék formájában jelentkezik majd.

A takarékszövetkezetekről tárgyalt a kormányfő Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével - erősítette meg a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan további részleteket nem közölt. Orbán Viktor az OTSZ elnökének takarékszövetkezeti integráció ellenőrzését kérő május végi nyílt levelére úgy válaszolt: sikeresnek ítéli és lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, de úgy véli: az nem működhet megfelelő felügyelet nélkül. Június 7-én az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bank bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezte a teljes takarékszövetkezeti rendszert.

Tárcaközi bizottság jött létre a jogellenesen működő személyszállító szolgáltatások hatékonyabb kiszűrésére - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János elmondta: azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely blokkolhatóvá tette a jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínáló oldalakat. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője közölte: a cég újfajta, korszerű szabályozást sürget a döntéshozóknál, hasonlóan az Európai Bizottsághoz, amely a közelmúltban az ilyen szolgáltatások betiltása ellen foglalt állást.

Garanciának tartja a városfejlesztési tervek megvalósítására az olimpia és paralimpia esetleges 2024-es budapesti megrendezését az ötkarikás pályázat kormányzati felelőse. Fürjes Balázs egy szakmai konferencián szólt a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújításáról, valamint az M1-M7 autópálya városból kifelé vezető szakaszának 3-3 sávossá alakításáról. Emellett megemlítette az új Duna-híd, a Galvani-híd megépítését, a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztését, valamint a Duna partjainak kihasználatlanságát.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a kéményseprők az ellenőrzések ritkítása miatt - jelentette be a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba azt mondta: a pénteken kihirdetett rendelet ellentétes az alaptörvénnyel és sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát, a július elsejétől hatályos szabályozás ugyanis az évenkénti helyett 2 évente írja elő a kémények ellenőrzését. Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke az InfoRádióban úgy vélte: a mintegy ezer kéményseprő fele el is veszítheti állását. A Belügyminisztérium a kifogásokra úgy reagált: az átalakítás az ellátás biztonságát és a rezsicsökkentést szolgálja.

Az amerikai elnök szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy külföldről irányították volna a hétvégi orlandói tömegmészárlást. Barack Obama a belbiztonságért felelős miniszterrel és az FBI igazgatójával egyeztetett, és nem erősítette meg az Iszlám Állam korábbi közlését, hogy egyik fegyverese követte el a merényletet. Az amerikai elnök azt hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságoknak mi volt az indítéka. Az 50 halálos áldozatot és 53 sebesültet követelő támadás áldozatairól világszerte megemlékeztek, és az állami vezetők elítélték a merényletet. Részvétét fejezte ki Áder János államfő is.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×