Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Immunterápiával a szervezet el tudja pusztítani a daganatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre jobb gyógyulási esélyek nyílnak meg a daganatos betegek előtt az immunterápia segítségével. Ez az eljárás a beteg saját szervezetét serkenti arra, hogy felismerje és elpusztítsa a daganatos sejteket. A rendkívül drága kezelést egyéni méltányosság alapján támogatja a társadalombiztosítás - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója.

Dank Magdolna kiemelte, bár az immunonkológia egy ősi módszer, az utóbbi években kerültek be a napi rutinba azok a biológiai készítmények, amelyeknek az a feladatuk, hogy a szervezet saját immunválaszát serkentsék, hogy a szervezet immunrendszere felismerje a daganatot és el tudja azt pusztítani.

„A hagyományos, gyógyszeres kezeléshez képest más az immunterápia hatásmechanizmusa, teljesen más, lényegesen kedvezőbb mellékhatásokat okoz. A hatékonyság tekintetében az első, amit megtapasztaltunk, hogy a rosszindulatú festékes anyajegy, melanoma esetében áttétes betegeknél 20 százalékban hosszútávú túlélőket tudtunk találni. Innen jött a kérdés, kik ők, és lehet-e ezt az arányt növelni. Úgy tűnik, hogy az immunterápiás készítményeket a hagyományos kezelésekkel kombináljuk, soha nem látott arányban látunk hosszútávú túlélőket” - mondta a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója.

Az immunterápia elérhetőségéről Dank Magdolna megjegyezte, még nem része a rutinellátásnak, egyelőre egyedi méltányosság alapján lehet hozzájutni.

„Egy onkoteam, egy csapat dönt a daganatos beteg kezeléséről, ha úgy látják, hogy ilyen terápiára van szükség, az eljárásrendet el tudják indítani” - fűzte hozzá a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója a témában tartott konferencián.