eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Immunterápiával a szervezet el tudja pusztítani a daganatot

Egyre jobb gyógyulási esélyek nyílnak meg a daganatos betegek előtt az immunterápia segítségével. Ez az eljárás a beteg saját szervezetét serkenti arra, hogy felismerje és elpusztítsa a daganatos sejteket. A rendkívül drága kezelést egyéni méltányosság alapján támogatja a társadalombiztosítás - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója.

Dank Magdolna kiemelte, bár az immunonkológia egy ősi módszer, az utóbbi években kerültek be a napi rutinba azok a biológiai készítmények, amelyeknek az a feladatuk, hogy a szervezet saját immunválaszát serkentsék, hogy a szervezet immunrendszere felismerje a daganatot és el tudja azt pusztítani.

„A hagyományos, gyógyszeres kezeléshez képest más az immunterápia hatásmechanizmusa, teljesen más, lényegesen kedvezőbb mellékhatásokat okoz. A hatékonyság tekintetében az első, amit megtapasztaltunk, hogy a rosszindulatú festékes anyajegy, melanoma esetében áttétes betegeknél 20 százalékban hosszútávú túlélőket tudtunk találni. Innen jött a kérdés, kik ők, és lehet-e ezt az arányt növelni. Úgy tűnik, hogy az immunterápiás készítményeket a hagyományos kezelésekkel kombináljuk, soha nem látott arányban látunk hosszútávú túlélőket” - mondta a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója.

Az immunterápia elérhetőségéről Dank Magdolna megjegyezte, még nem része a rutinellátásnak, egyelőre egyedi méltányosság alapján lehet hozzájutni.

„Egy onkoteam, egy csapat dönt a daganatos beteg kezeléséről, ha úgy látják, hogy ilyen terápiára van szükség, az eljárásrendet el tudják indítani” - fűzte hozzá a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója a témában tartott konferencián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×