eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Félszáz embert ölt meg Orlandóban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló férfi - a nap hírei

Kizárja Angliát és Oroszországot az UEFA a kontinensviadalból, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el. A 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament.

Az Egyesült Államokban 50-en meghaltak, 53 ember kórházba került, miután egy férfi lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett egy orlandói melegbárban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára a dzsihadista szervezethez köthető hírügynökség szerint. A rendőrség elitosztaga megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt, aki a tűzharcban életét vesztette. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI terrorcselekményként kezeli a történteket, a szervezet egyik munkatársa is megerősítette: az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. A merénylő egy New Yorkban született, afgán származású 29 éves férfi. Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést és rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban.

Kizárással fenyegette meg Angliát és Oroszországot az UEFA, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el a franciaországi kontinensviadalon. A két csapat drukkerei a szombati angol-orosz mérkőzést megelőzően, majd szombat délután is összecsaptak egymással Marseille-ben. Az egyik összecsapásban 31-en sérültek meg, közülük egy szurkoló életveszélyesen. Az 1-1-re végződött mérkőzés után orosz szurkolók provokáltak összecsapást a stadionban, petárdákkal dobálták meg az angol drukkereket. Az orosz sportminiszter elítélte a rendbontást. A vasárnapi lengyel-északír, valamint a német-ukrán mérkőzés előtt is voltak szurkolói randalírozások.

Ferenc pápa szerint nem a külsőre tökéletesnek látszó emberek, hanem a kölcsönös figyelem és tisztelet teszi a világot jobbá. A katolikus egyházfő a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén a Szent Péter téren bírálta, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a megoldás egyedül a szeretet lehet.

Az idei költségvetés módosításáról és a 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament. A képviselőknek a nyári szünet előtt huszonhat előterjesztésről kell dönteniük. A határozathozatalokat a napirend előtti felszólalások után tartja a Ház. A többi között zárószavazás lesz a kabinet oktatási átszervezési javaslatáról is, amely tankerületi központokat hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására, továbbá differenciált béremelést adna a pedagógusoknak. Fideszes kezdeményezésre a képviselők elfogadhatnak a brókerbotrányok károsultjait segítő kárrendezési intézkedéseket, és szavaznak a menekültügyi eljárások további gyorsításáról is.

Meghaladja a nyugdíjbiztosítások száma a 135 ezret - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője. Gilyén Ágnes az M1-en hozzátette: jelentős emelkedés figyelhető meg azóta, hogy az állam adókedvezménnyel támogatja ezt a biztosítási fajtát. Magyarországon az ingatlanok mintegy 73 százaléka biztosított, ami európai uniós szinten magas aránynak számít.

Az elmúlt két évben stabilizálódott a magyarországi könyvpiac, mintegy 300-500 ezer olyan állandó olvasó van, aki évente legalább egy könyvet elolvas - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. Kocsis András Sándor az M1-en megjegyezte: a magyar könyvszakma forgalma évente 46 milliárd forint, amelyből az ismeretterjesztő művek aránya 26 százalék, a szépirodalomé 25 százalék, a gyermekirodalom részesedése is már több mint 20 százalék.

Nagyszabású, 70-80 alkotást felvonultató Munkácsy-kiállítást rendeznek 2018 őszén a szentpétervári Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria anyagából és Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtő képeiből. Baán László a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója példaértékűnek nevezte a legnagyobb Munkácsy-gyűjteményt őrző közgyűjtemény, a Nemzeti Galéria, és a legnagyobb Munkácsy-gyűjteménnyel rendelkező magángyűjtő eddigi és most tervezett együttműködését.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×