Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Félszáz embert ölt meg Orlandóban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló férfi - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárja Angliát és Oroszországot az UEFA a kontinensviadalból, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el. A 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament.

Az Egyesült Államokban 50-en meghaltak, 53 ember kórházba került, miután egy férfi lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett egy orlandói melegbárban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára a dzsihadista szervezethez köthető hírügynökség szerint. A rendőrség elitosztaga megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt, aki a tűzharcban életét vesztette. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI terrorcselekményként kezeli a történteket, a szervezet egyik munkatársa is megerősítette: az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. A merénylő egy New Yorkban született, afgán származású 29 éves férfi. Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést és rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban.

Kizárással fenyegette meg Angliát és Oroszországot az UEFA, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el a franciaországi kontinensviadalon. A két csapat drukkerei a szombati angol-orosz mérkőzést megelőzően, majd szombat délután is összecsaptak egymással Marseille-ben. Az egyik összecsapásban 31-en sérültek meg, közülük egy szurkoló életveszélyesen. Az 1-1-re végződött mérkőzés után orosz szurkolók provokáltak összecsapást a stadionban, petárdákkal dobálták meg az angol drukkereket. Az orosz sportminiszter elítélte a rendbontást. A vasárnapi lengyel-északír, valamint a német-ukrán mérkőzés előtt is voltak szurkolói randalírozások.

Ferenc pápa szerint nem a külsőre tökéletesnek látszó emberek, hanem a kölcsönös figyelem és tisztelet teszi a világot jobbá. A katolikus egyházfő a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén a Szent Péter téren bírálta, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a megoldás egyedül a szeretet lehet.

Az idei költségvetés módosításáról és a 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament. A képviselőknek a nyári szünet előtt huszonhat előterjesztésről kell dönteniük. A határozathozatalokat a napirend előtti felszólalások után tartja a Ház. A többi között zárószavazás lesz a kabinet oktatási átszervezési javaslatáról is, amely tankerületi központokat hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására, továbbá differenciált béremelést adna a pedagógusoknak. Fideszes kezdeményezésre a képviselők elfogadhatnak a brókerbotrányok károsultjait segítő kárrendezési intézkedéseket, és szavaznak a menekültügyi eljárások további gyorsításáról is.

Meghaladja a nyugdíjbiztosítások száma a 135 ezret - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője. Gilyén Ágnes az M1-en hozzátette: jelentős emelkedés figyelhető meg azóta, hogy az állam adókedvezménnyel támogatja ezt a biztosítási fajtát. Magyarországon az ingatlanok mintegy 73 százaléka biztosított, ami európai uniós szinten magas aránynak számít.

Az elmúlt két évben stabilizálódott a magyarországi könyvpiac, mintegy 300-500 ezer olyan állandó olvasó van, aki évente legalább egy könyvet elolvas - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. Kocsis András Sándor az M1-en megjegyezte: a magyar könyvszakma forgalma évente 46 milliárd forint, amelyből az ismeretterjesztő művek aránya 26 százalék, a szépirodalomé 25 százalék, a gyermekirodalom részesedése is már több mint 20 százalék.

Nagyszabású, 70-80 alkotást felvonultató Munkácsy-kiállítást rendeznek 2018 őszén a szentpétervári Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria anyagából és Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtő képeiből. Baán László a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója példaértékűnek nevezte a legnagyobb Munkácsy-gyűjteményt őrző közgyűjtemény, a Nemzeti Galéria, és a legnagyobb Munkácsy-gyűjteménnyel rendelkező magángyűjtő eddigi és most tervezett együttműködését.