eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

MSZP, Jobbik, pedagógusdemonstráció - a nap hírei

Hivatalossá vált, hogy négyen pályáznak az MSZP elnöki posztjára. Lemond posztjáról a Jobbik elnöke, ha pártja 2018-ban nem nyeri meg a választást. Rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációt tartott a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform a fővárosban.

Hivatalossá vált, hogy az MSZP két hét múlva esedékes tisztújító kongresszusán három kihívója is lesz Tóbiás József pártelnöknek. Steiner Pál, a jelölőbizottság elnöke a testület ülése után elmondta: az 1500 párttag támogató aláírásával és az elnöki pályázat leadásával jelöltté vált Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Tóbiás József.

Lemond posztjáról a Jobbik elnöke, ha pártja 2018-ban nem nyeri meg a választást. Vona Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: régóta érlelődött benne, hogy Novák Előd elnökségi tagságát megvétózza. Azt, hogy a frakcióból is mennie kell, a tisztújító kongresszust megelőző másfél hónap tapasztalatai és folyamatai érlelték meg benne.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kormánypártok a 2014-es választással csaknem azonos eredményt érnének el egy mostani voksoláson. A májusi közvélemény-kutatások alapján a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb a kormánypártok támogatottsága. A baloldali pártok legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog, a Jobbiké 18-27 százalék attól függően, a kutatóintézetek milyen módszerrel mértek.

Rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációt tartott a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform a fővárosban. A tanévzáróként meghirdetett rendezvény résztvevői a kormányfő, az oktatási irányítás és a Fidesz több vezető politikusának tevékenységét is elégtelenre értékelték. A budapesti rendezvénnyel egy időben még 7 városban tartottak demonstrációt. Az oktatási államtitkárság úgy reagált a tiltakozó akcióra, hogy a pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai megmozdulásokban.

A tervek szerint harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályaiban a jövőben - írta a Magyar Idők. A lapnak Palkovics László oktatásért felelős államtitkár elmondta: a szaktárca álláspontja szerint az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek. Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv, amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám.

A roma lányok iskolaelhagyásának megállítására kiírt programban 151 millió forintért lehet pályázni - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az M1-en kijelentette: különösen a 10 és 18 év közötti roma lányok veszélyeztetettek a lemorzsolódásban, amelynek egy életre szóló negatív hatása van.

A leendő tanárok szerint szigorítani kell a tanári pályára lépésnél az alkalmassági vizsgát. Erről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke beszélt, miután a szervezet a tanárképzésben érintett felsőoktatási intézményekkel konzultált. Gulyás Tibor közölte: konszenzus alakult ki a hallgatói képviselők között abban, hogy biztosítani kell a gyakorló iskolák választásának lehetőségét és a képzés területén növelni kell a szakmódszertani és pedagógiai tartalmak súlyát.

Mintegy 1200 főt várnak a világ számos országából a november 28. és 30. között Budapesten megrendezendő Víz Világtalálkozóra - közölte az illetékes miniszteri biztos. Joó István elmondta: az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt szervezett eseményen ott lesznek a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti és a tudományos élet képviselői.

Szlovákiában Menyhárt Józsefet választotta a Magyar Közösség Pártja új elnökévé a felvidéki magyar párt tisztújító kongresszusa. Az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke egyedüli jelölt volt. A küldöttek megválasztották a párt teljes felső és regionális vezetését, valamint módosították az alapszabályt.

Az Egyesült Államokban Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje jelentős előnnyel vezet Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje előtt az első felmérés szerint. A megkérdezettek 46 százaléka Hillary Clintont támogatja, és kevesebb mint 35 százalékuk Donald Trumpot.

Jövő héten kezdődik az év egyik legjelentősebb fővárosi közösségi közlekedést érintő beruházása Dél-Budán. Augusztus 28-áig a Budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton valamennyi villamosmegállóhely-peron átépül, a Budafok kocsiszín felújításához kapcsolódó vágányépítések is ekkor valósulnak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×