eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kiemelt kórházkeringő kormányülés után

Négy kiemelt egészségügyi centrumot alakít ki a kormány Budapesten, de egy kórházat sem zárnak be - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Szent János Kórház több funkcióját ugyanakkor átköltöztetik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe.

A kormány döntésének értelmében Észak-Pesten a Honvédkórházat erősítik meg, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosítja majd a teljeskörű ellátást, Dél-Buda esetében a Kelenföldi pályaudvar közelében új kórházat építenek Észak-Budán pedig egy következő fejlesztési periódusban létesülhet új kórház – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Az M1-es észak-budai átkötőjének nyomvonala és megvalósulása érdemben befolyásolja azt, hogy Észak-Budán mikor és hogyan épülhet meg majd egy új szuperkórház."

Ám már az észak-budai kórház nélkül is több éves fejlesztési programról beszélt a tárcavezető, mint mondta 2018-ra nagy eredmény volna, ha már épülne az új Kelenföldi kórház.

"Ez a rendszer jelen pillanatban a működéshez a legközelebb a Honvédkórház területén van, de mindenhol máshol fejleszteni kell."

Lázár János újságírói kérdésre aláhúzta, hogy a kabinet nem kíván kórházakat bezárni de több funkció átszervezésére lehet számítani.

"Nem akarunk Budapesten kórházi ágyszámokat nagy létszámban megszüntetni, félreértés ne essék, nem volt a kormány előtt ilyen előterjesztés, sem 10 százalékos, sem 20 százalékos sem 5 sem 10-es számban."

A Szent János Kórházról a miniszter elismerte, hogy több budai polgármester is ezt az intézményt fejlesztette volna, ám a kormány a szakmai érvek alapján ezt elvetette, így a Szent János Kórház több funkcióját átszervezik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, ahol egy sportellátási centrumot is létrehoznak.

"A Szent János Kórház megközelíthetősége, épület-állománya olyan gazdasági kihívás elé állítaná a kormányt, ahol mégiscsak mérlegelni kell azt, hogy az adófizetők pénzéből hol és mit építünk. Erre a kormány azt mondja, hogy bizonyos funkcióknak a Szent János Kórházban meg kell maradnia, különösképpen azért, hiszen a szuperkórház majd jóval később fog felépülni és ott van néhány sarokra a Kútvölgyi, ahol már voltak fejlesztések az elmúlt időszakban és a Szent János Kórházból a Kútvölgyibe kell irányítani a betegeket ellátás céljából."

Mindemellett a kormány jóváhagyta, hogy a jövőben az egyetemek mintájára kancellárokat helyeznek a kórházigazgatók mellé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×