eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bizonytalanság az egészségügyben - lapszemle

A Magyar Idők cikke szerint informális egyeztetések kezdődtek a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt és a Lehet Más a Politika (LMP) párt között a lehetséges együttműködésről. A Magyar Nemzet arról ír, hogy súlyos jogsértéseket tárt fel a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Székely László alapjogi biztos jelentése. A Népszabadság összeállításából kiderül: az, hogy a kormányüléseken nem születik döntés a kancelláriatervről, valamint az intézménybezárásokról és építésekről, bizonytalanná teszi az egészségügyben dolgozókat.

A Magyar Idők cikke szerint informális egyeztetések kezdődtek a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt és a Lehet Más a Politika (LMP) párt között a lehetséges együttműködésről, azt követően, hogy Schiffer András bejelentette a pártpolitikából való távozását. A lap a felgyorsult közeledés okaként a PM a vasárnapi dunaújvárosi időközi választáson elért hétszázalékos eredményét említette, amit több forrás is megerősített. A PM szóvivője szerint ilyesmiről nincs szó, bár a napokban "véletlenül összefutott az utcán pár LMP-s politikussal".

A Magyar Nemzet arról ír, hogy súlyos jogsértéseket tárt fel a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Székely László alapjogi biztos jelentése. A kaposvári börtönben olyan magánzárkát használnak, amelyeket korábban már az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága is alkalmatlannak nyilvánított, a fegyelmi zárkának ugyanis csupán egyetlen, 60x60 centiméteres, a fogvatartott által nem nyitható ablaka van. Az ombudsman kifogásolta a fogvatartottak megalázó motozását, emellett az intézet egészségügyi szakember-hiánnyal is küzd, az őröknek pedig rendszeresen túlórázniuk kell.

A Népszabadság összeállításából kiderül: az, hogy a kormányüléseken nem születik döntés a kancelláriatervről, valamint az intézménybezárásokról és építésekről, bizonytalanná teszi az egészségügyben dolgozókat. A kabinet a Péterfy és a Szent János kórházban öt éven belül megszüntetné az aktív betegellátást. Előbbi intézmény ápolói tiltakozásul virágokat és mécseseket helyeztek el a kórház bejáratánál.

A Népszabadság arról ír, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a képviselőknek kiosztott, a 3-as metró szerelvényeinek felújításáról szóló szerződés újabb módosítását célzó előterjesztés szerint a gyártó kérte a fizetési és szállítási határidők lecsökkentését. Idén egy helyett három szerelvény érkezne Magyarországra, ugyanakkor az erre az évre tervezett közel 300 millió forint helyett 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget kér az orosz cég.

A Magyar Nemzet cikke szerint nem lesz újabb nyomozás a kitiltási ügyben, így kedden hiába mondta ki a bíróság, hogy a milliárdos korrupciós ajánlat hátterében állók kiléte feltáratlan maradt, futni hagyják az elkövetőket. Az ügyészség szerint a korábbi nyomozás során mindent megtettek, kiderült azonban, hogy a vádlott telefonját nem hallgatták le.

A Magyar Időkből kiderül: az idei év első harmadában az egy évvel korábbinál 26 millió literrel több, 533 millió liter benzin, és 35 millió literrel több, 922 millió liter gázolaj fogyott Magyarországon. Ez 167 milliárd forint jövedéki adót jelent az államkassza számára. Változatlan fogyasztási kedv mellett az év végére a lap csaknem 600 milliárd forintos adóbevételre számít.

Gazdasági lapszemle

A Napi.hu arról ír, hogy elindult az Európai Központi Bank vállalati kötvényvásárlási programja, mostantól hat nemzeti bank részvételével veszi az európai jegybank a jó besorolású vállalati kötvényeket. A piac felpezsdült a fejleményre, sokan azonban inkább az eddig megtett lépések kudarcaként értékelik a lépést.

A Portfolio cikkéből kiderül: a Commerzbank, Németország egyik legnagyobb hitelintézete vizsgálja annak lehetőségét, hogy euró milliárdokat tárolnak majd széfekben ahelyett, hogy kifizetik az Európai Központi Banknak a tárolásért a kamatokat. A részben a német állam tulajdonában lévő bank lépése lenne az eddigi legdurvább fellépés az EKB negatív kamatai ellen.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint úgy néz ki, hogy a jegybanki alapkamat nem lesz 0,9 százalék alatt, így a bankbetétek kamatai sem csökkennek tovább. Az alacsony kamat miatt gyakran már a bank javasolja, hogy ne kössük le betétbe a pénzünket. A gazdasági portál írásából kiderül: ennek ellenére egyes bankok akár az alapkamat többszörösét is megadhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×