Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rend és a törvényesség európai felértékelődésére számít a miniszterelnök - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem költözik el az Országos Széchényi Könyvtár, a főépülete marad a Budai Várban - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Létrejött a bérmegállapodás az egészségügyben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

A rend és a törvényesség európai felértékelődésére számít a miniszterelnök. Orbán Viktor az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen azt kérte az ügyészektől, hogy ne törődjenek a politikai támadásokkal, ne engedjék, hogy azok befolyásolják munkájukat. A kormányfő úgy fogalmazott: a következő 10-15 évben az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát.

Nem költözik el az Országos Széchényi Könyvtár, a főépülete marad a Budai Várban - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón beszélt arról is: pénteken tárgyal a kormány a nemzeti autóbuszgyártás stratégiájáról. Szeptemberben tárgyalhat a parlament arról, hogy mire költse az ország a földárverésekből származó bevételt. Az eddigi két forduló alatt 240 milliárd forint folyt be, a harmadik forduló most zajlik, ezzel a bevételek elérhetik a 300 milliárd forintot. Bejelentette: új népegészségügyi programot hirdet szeptemberben a kormány. A miniszter a korai felismerést, az egészség megőrzését és a betegség megelőzését tartja kulcsfontosságúnak. Szólt arról is: négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség Budapesten.

Magyar érdeknek nevezte a piacgazdasági státusz megadását Kínának a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a távol-keleti ország illetve a közép- és kelet-európai országok miniszteri tanácskozásán elmondta: bár a témáról nagy vita folyik az unióban, Kína piacgazdasági státusza hozzájárulna az Európával folytatott együttműködés további fejlődéséhez, továbbá ahhoz, hogy a kereskedelem az ázsiai állam irányába is minél szabadabbá válhasson. A tárcavezető reális esélyt lát arra, hogy ezzel a Kínába irányuló magyar export évi 2 milliárd dolláros szinten stabilizálódhat.

Létrejött a bérmegállapodás az egészségügyben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán tájékoztatása szerint szeptembertől a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére bruttó 107 ezer, jövőre 100 ezer forinttal nő. A szakdolgozóknál bevezetett új bértábla alapján az idén 26 és fél százalékkal nő az alapbér és az emelés 2019-ig folytatódik.

Kevesli a szakdolgozóknak bejelentett béremelést a rezidenseket és szakorvosokat, valamint az ápolókat képviselő érdekképviselet is. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva humánerőforrás stratégiát sürgetett. Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke bizonytalannak tartja a többlépcsős bérrendezést. Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke reméli, hogy a béremeléssel meg lehet állítani a szakdolgozók elvándorlását, Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a bérrendezés a minőségi munkát segítheti.

Mintegy 4,2 milliárd forintot fordít a kormány a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjára - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Czibere Károly az InfoRádiónak elmondta: a program arra ösztönzi a pedagógusokat, hogy a hátrányos helyzetű és nem hátrányos helyzetű gyerekeket együtt neveljék. Fejlesztő eszközöket vásárolhatnak, és a továbbképzésükre is lesz lehetőség.

A Magyarország és Ausztria közötti katonai, védelmi együttműködés erősítéséről tárgyalt a két ország honvédelmi minisztere Budapesten. A tárcavezetők a régiót érintő migrációval összefüggésben áttekintették a biztonsági helyzetet. Ennek kezelésére az osztrák védelmi miniszter három ország - Ausztria, Magyarország és Szlovénia - szorosabb együttműködésére tett javaslatot.

Kedvezőnek tartja az idei terméskilátásokat az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György egy ceglédi szakmai rendezvényen kiemelte: az őszi gabonák állapota megfelelő, a vetésterületek mintegy 60 százalékban jó állapotúak. Hozzátette: az utóbbi időszakban leesett jelentős mennyiségű csapadékot a gabonák hasznosítani tudták, ezért is kedvezőek a terméskilátások.

Esterházy Péter nyitotta meg a 87. Ünnepi Könyvhetet. A Kossuth-díjas író a Vörösmarty téren úgy fogalmazott: legyen ez a képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők ünnepe, hiszen rájuk kevesen gondolnak a hétköznapokban.