Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak egy hely van, ahol még a parlagfű se nő - másutt büntetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Júliustól akár ötmillió forintos is bírságot is kiszabhatnak a hatóságok, ha parlagfüves területet találnak. A tulajdonosoknak a hónap végéig kell mentesíteni az ingatlanjaikat – hívta fel a figyelmet Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese.

Már kibújt a földből a parlagfű és egészen fejlett példányokat is lehet látni. A jogszabály szerint a földhasználó kötelezettsége, hogy június 31-ig a parlagfű virág bimbózását megakadályozza, majd ezt a virágbimbó-mentes állapotot fenntartsa. Tehát legkésőbb addig, hogy a parlagfű eljut egy virágzás-közeli állapotba, mentesíteni kell tőle a területeket – mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese.

Jordán László utalt arra, hogy a védekezés időszaka a közelmúltban volt, amikor a mezőgazdaságban gyomirtó szerek felhasználásával el tudták végezni a megelőző védekezéseket. A hatósági ellenőrzések pedig június 30-át követően indulnak.

Az ellenőrzés során a kormányhivatalok földhivatalai végzik a felderítést, és ha virágzó vagy bimbózó parlagfűvel szennyezett területet találnak, az adatokat rögzítik és az erről szóló jegyzőkönyvet átadják a növény- és talajvédelmi hatóságnak.

A növényvédelmi felügyelők fogják elindítani az eljárást, ami egyrészt a közérdekű védekezés elrendeléséből áll – ez a kényszerkaszálás -, amelynek során egy hatóság által megbízott vállalkozó fogja elvégezni a parlagfű-mentesítést. Az állam megelőlegezi ennek a költségeit, a későbbiekben pedig a mulasztó földhasználón behajtják ezeket a költségeket.

Ezt követően bírságot szabnak ki: ennek összege 15 ezer forinttól 15 millióig terjedhet. A bírság mértéke attól függ, hogy mekkora a parlagfűvel szennyezett terület nagysága. Figyelembe kell venni enyhítő és súlyosbító körülményeket is – ismertette az elnökhelyettes.

A parlagfűvel leginkább szennyezett terület Szabolcs-Szatmár, Bács-Kiskun és Somogy megye, de ahol nagyon sok az építkezés – például Pest megye környékén -, ahol megbolygatják a talajfelszínt, ott azonnal megjelenik a parlagfű.

"Jellemző erre a növényre, hogy rendkívül életre való, nagyon bírja a szélsőséges adottságokat is, ezért valóban csak a legzordabb szikes területeken – például a Hortobágyon – nem lehet vele találkozni, vagy pedig összefüggő erdőségekben, ahol szintén nem tud megélni. Minden más helyen számítani kell arra, hogy ha megbolygatják a talaj felszínét, azonnal megjelenik a parlagfű is" – hívta fel a figyelmet Jordán László.