eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma

Praktikákkal védik a bántalmazottakat a bíróságon

Vannak már Magyarországon olyan krízisközpontok, titkos menedékházak, bírósági praktikák, amelyek valódi segítséget nyújtanak a családon belüli erőszakból kitörni igyekvő családtagoknak - tudta meg az InfoRádió Családi hét című műsora Rácsok Balázstól, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatójától.

Egy bántalmazott akkor mer kilépni a kapcsolatából, ha látja, hogy biztonságban van, ha látja az új életút lehetőségét – mondta el az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója.

„Ha olyan segítő rendszer működik Magyarországon, ahol van esély elmenekülni, elbújni, nem kell attól tartani, hogy bármikor megtalálhat a bántalmazó, ha van olyan ember, aki új életutat tud vázolni, hiszen gyakran annak, aki elköltözik a bántalmazójától, teljesen új életet kell kezdenie” - emelte ki Rácsok Balázs.

Magyarországon 2005-ben kezdett kialakulni egy rendszer, ami folyamatosan fejlődik, már vannak krízisközpontok, de különösen biztonsági szempontból vannak még gyenge pontjai – mondta az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója.

Rácsok Balázs kiemelte: „jelentős változások történtek, de még közel sem tökéletes. Már 14 krízisközpont működik az országban, ahova el lehet menekülni. Titkos menedékházat is működtet a szervezetünk, állami finanszírozással. A központok támogatását ebben az évben megemelték.”

Az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója hozzátette, félutas házak is működnek, amelynek a lakásaiban a bántalmazott családok akár öt évig is élhetnek, ami elég lehet ahhoz, hogy újraépítsék az életüket.

„Ez a rendszer már működik, a biztonság oldaláról azonban vannak gyenge pontok, például ha egy bírósági tárgyaláson közös folyosón kell ülnie a bántalmazónak és a bántalmazottnak. Vannak már olyan praktikák, hogy kérik a bírót, hogy a bántalmazót fél órával előbbre hívja, majd később engedje el, mint a bántalmazottat, így elkerülhető, hogy találkozzanak a folyosón, de ez még csak taktika, nem azt jelenti, hogy egy sztenderd, ami biztosan megoldja, hogy ne kelljen találkozniuk” - magyarázta Rácsok Balázs.

Hozzátette, ha nagyon hosszú ideig tart egy tárgyalás, számtalan olyan pontja van, amikor elbukhat, gyakori például, hogy a bántalmazottnak elege lesz az állandó bíróságra járásból, hogy sokszor el kell mondania, mi történt vele, belefárad és inkább visszavonja a feljelentést.

„Van még mit fejleszteni, de elindult egy folyamat, elkezdtek kialakulni olyan rendszerek, amelyek valódi segítséget tudnak nyújtani ezekben a helyzetekben” - foglalta össze az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztési igazgatója.

A beszélgetés hosszabb változatát az InfoRádió Családi hét című magazinjában hangzott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×