Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Innováció, budapesti közlekedés, devizahitel – a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A további gazdasági fejlődéshez az innovációra kell összpontosítani - jelentette ki Varga Mihály. A kormány Tarlós István főpolgármester részvételével kíván érdemi döntést hozni a fővárosi buszbeszerzés és Budapest közlekedési kérdéseiben. Kihirdette újabb jogegységi határozatát a devizahitelek ügyében a Kúria.

A további gazdasági fejlődéshez az innovációra kell összpontosítani - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az Óbudai Egyetem pedagógusnapi ünnepségén. Varga Mihály azt mondta: a kormány az elmúlt években konszolidálta az ország gazdaságát és megteremtette a felzárkózás lehetőségének alapjait.

A kormány Tarlós István főpolgármester részvételével kíván érdemi döntést hozni a fővárosi buszbeszerzés és Budapest közlekedési kérdéseiben - közölte Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 3-as metróvonal rekonstrukciója a tervek szerint az idén novemberben kezdődne meg, a járműpótláshoz 150 autóbusz forgalomba állítására van szükség.

A teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet - közölte Demján Sándornak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökének a témában küldött válaszlevelében a kormányfő. A módosítás értelmében az integráció központi bankja helyett a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete lesz a központi, erősebb szereplő, mivel új jogosítványokhoz jut.

Kihirdette újabb jogegységi határozatát a devizahitelek ügyében a Kúria. A testület abban a kérdésben foglalt állást, hogy a szerződés mikor felel meg a kölcsönszerződés tárgyára és a törlesztő-részletek meghatározására vonatkozó törvényi előírásoknak. A szerződésnek nem kell tételesen tartalmaznia a folyósított pénz és a törlesztések összegét, elég, ha azokat kiszámítható módon meghatározza a pénzintézet.

A kormány által benyújtott cafeteria-javaslat visszavonását követeli a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szakszervezet követeli a munkavállalók két csoportja közötti megkülönböztetés megszüntetését, valamint egyeztetést sürget az érintettek részvételével.

Összesen 9,4 millió forintra bírságolta a jogsértő távhőszolgáltatókat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság 103 szolgáltatót ellenőrzött. A jogszabályok a távhőszolgáltatók számára honlap üzemeltetését írják elő.

Titkos szavazáson kizárta Novák Elődöt a párt parlamenti frakciójából a Jobbik képviselőcsoportja. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője elmondta, hogy a döntést 18 igen, négy nem és kettő tartózkodás mellett hozta meg a testület.

Bővült a magyar képviselet a vasárnap tartott romániai önkormányzati választások hivatalos részeredménye alapján. A választásokat országosan a Szociáldemokrata Párt nyerte, amelynek jelöltjei először szerezték meg a bukaresti főpolgármesteri és valamennyi kerület polgármesteri tisztségét. Az RMDSZ elnöke azt mondta: a szövetség szinte mindenütt növelni tudta önkormányzati képviselőinek számát.

Maximális biztonságot ígért a francia fővárosban a párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idejére. Az eredetileg tervezett 10 ezer főt további 3 ezer rendőrrel, valamint 1200 katonával erősíti meg a hatóság.

Váratlanul elhunyt Aigner Szilárd meteorológus - közölte az Eumet a családra hivatkozva. A szakembert 70 éves korában érte a halál. 1973-1989 között az Országos Meteorológiai Szolgálat tudományos főmunkatársa volt. A BRFK meteorológus szakértőjeként is dolgozott. Több televízióban is látható volt meteorológusként és az InfoRádióban is dolgozott egy ideig.