eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Zala megyét szétcsapta a vihar

Vasárnap este összeült, majd a kárhelyszíneken tájékozódott a vihar következményeiről a Zala Megyei Védelmi Bizottság, miután rövid idő alatt egy hónapnyi eső zúdult a megye északi részére - tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott a védelmi bizottság elnökeként vasárnap este az MTI-t.

Sifter Rózsa a Zalaegerszeg neszelei városrészében tartott szemlén elmondta: egy óra alatt egy egész hónap csapadékmennyiségének megfelelő, mintegy 40-50 milliméternyi eső zúdult vasárnap délután a megye északi részére.

Nagyjából a Zalaegerszeg-Keszthely vonalban pincéket, mélyebben fekvő ingatlanokat öntött el a víz és a sáros áradat, amely több helyen az utcákat is járhatatlanná tette. A katasztrófavédelemhez kora estig már több mint száz bejelentés érkezett, Zalaegerszegen például a neszelei városrészben és a Göcseji út környékén okozta a legnagyobb problémákat a hirtelen lezúdult csapadékmennyiség.

A katasztrófavédelem egységei mellett a vízművek, az áramszolgáltató és a városgazdálkodás szakemberei is részt vesznek a károk elhárításában, estére már normalizálódhat a helyzet - mondta a megyei kormánymegbízott. Sifter Rózsa hozzátette: az elöntött helyiségek szivattyúzása, kitisztítása után a megyei kormányhivatal szakemberei fertőtleníteni fogják az érintett ingatlanokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel korábban azt közölte: az esetek többségében elárasztott pincék vagy alagsori helyiségek miatt hívták a katasztrófavédelmet, de több helyszínen a kidőlt fák okoztak közlekedési akadályt vagy károkat. Zalaegerszegen villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe, a megye több településén pedig autók akadtak el az utakon hömpölygő vízben.

A Mávinform tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott a jelentős mennyiségű eső Zala megyében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×