eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ma Dunaújvárosra figyel Magyarország

Három településen tartanak vasárnap időközi választást.

Három településen tartanak ma időközi választást: a Zala megyei Zebeckén polgármestert, Dunaújváros 4. számú egyéni választókerületében helyi képviselőt, a Baranya megyei Szabadszentkirályon pedig roma települési nemzetiségi képviselőket választanak.

A Zala megyei Zebeckén a település korábbi vezetőjének halála miatt írtak ki időközi választást. A 61 választásra jogosult három jelölt közül választhatja ki az új polgármestert.

A Fejér megyei Dunaújvárosban önkormányzati képviselőről szavazhat az érintett mintegy három és fél ezer választópolgár, mivel a 4. számú egyéni választókerület korábbi képviselője, Gál Roland (Fidesz-KDNP) lemondott mandátumáról. A képviselői posztért kilencen indulnak: két független, valamint a DK, a Fidesz, a Jobbik, a Magyar Munkáspárt, az MSZP, a PM és az SZDP jelöltje.

A Baranya megyei Szabadszentkirály roma választói roma települési nemzetiségi képviselőket választanak, miután két képviselő lemondott tisztségéről.

Nagyhét Dunaújvárosban

Kedden Orbán Viktor járt a városban. A Dunaújváros Televíziónak adott interjúban elmondta, hogy három részre lehet bontani a Dunaújvárossal kötött megállapodást: vannak programpontok, amelyek a gazdasági fejlődéshez szükségesek, vannak a polgári életminőség javítását célzók és vannak az oktatási kérdések, szakképzési és most már egyetemi szinten.

Orbán Viktor kedd délelőtt a Modern városok program keretében több mint húszmilliárd forint értékű fejlesztésekről írt alá megállapodást Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

Orbán Viktor az interjúban megismételte, hogy Magyarországon egy város fejlődéséhez, szoros és jó kapcsolat kell a mindenkori önkormányzat és a kormányzat között.

Megjegyezte, hogy Dunaújvárossal könnyű együttműködni, mert "ez a város nemcsak egy a sok közül, hanem a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak külön is közel van a szívéhez".

A kormányfő kiemelte: a mostani új, nemzeti együttműködésre épülő politikai rendszerben nem Budapesten kell kitalálni, mit csináljanak a dunaújvárosiak. Komplett terveket kapott, amelyekről lehetett értelmesen tárgyalni és megegyezni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor említést tett a megállapodás részleteiről, így az áruforgalmi csomópontról, a helyi közlekedésben használt buszok cseréjéről, útépítésekről, a közlekedési központ létrehozásáról, a Dunaújvárosi Egyetem elektromobilitási kutatási irányairól, az egykori orvosi rendelő, az élményfürdő és a sportuszoda felújításáról, a Szalki-sziget fejlesztéséről, egy új kézilabdacsarnok megépítéséről, a volt vidámpark és a radari sporttelep megújulásáról, valamint egy új városi szálloda létrehozásáról.

A miniszterelnök a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választásról szólva kifejtette: fontos lesz a választás és fontos, hogy Dunaújvárosban mi történik. Rámutatott: nem mindegy, kik ülnek a képviselő-testületben, mert ott dől el, mi lesz a várossal. Úgy vélekedett, jó lenne, hogyha olyan kiváló képességű nő kapna bizalmat a dunaújvárosiaktól, mint amilyen Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje.

Megjegyezte, hogy a dunaújvárosiak a legutóbbi három alkalommal bizalmat szavaztak a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőinek, amit - mint - igyekezett meghálálni. Hozzátette: a város és a kormánypártok "lassan másfél-két évtizede egymásra találtak" és ebből az együttműködésből Dunaújváros és az ott élők sokat profitáltak.

Az elmúlt napokban a pártok meghatározó emberei szintén Dunaújvárosban jártak, jelezve, hogy mindenki számára meghatározó az időközi választás.

MSZP

Az MSZP szerint fontos, hogy helyi ügyekről szóljon a kampány - jelentette ki Mesterházy Attila országgyűlési képviselő csütörtöki dunaújvárosi sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: azért tartják fontosnak, hogy helyi ügyekről szóljon a dunaújvárosi képviselő-választási kampány, mert utána ezeket kell képviselni a közgyűlésben is. Ilyen értelemben nem országos kérdés a mostani választás - emelte ki Mesterházy Attila. Hozzátette, felméréseik azt mutatják, hogy az ő jelöltjük, Selyem József a legesélyesebb, neki van a legjelentősebb támogatása és hiteles személy.

A képviselő kitért Orbán Viktor keddi dunaújvárosi látogatására is, ahol a miniszterelnök a Modern városok program keretében több mint húszmilliárd forint értékű fejlesztésekről írt alá megállapodást Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Mesterházy Attila azt mondta: örülni kell, ha egy város fejlesztésére költségvetési forrásokat szán a kormány, de azt várta volna a miniszterelnöktől, hogy megnyugtató választ adjon a Dunaferr sorsát illetően, hiszen a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója a cég.

Jobbik

A Jobbik szerint a magyar politikában a korrupció és az arrogancia ellen kell hadat üzenni - fogalmazott a párt elnöke csütörtöki dunaújvárosi sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor azt mondta: a korrupció a társadalom fizikai javait szívja el, az arrogancia pedig a lelki javakat teszi tönkre. Hozzátette, ha a dunaújvárosi önkormányzati választáson induló jelöltjük, Barta Endre kerül a közgyűlésbe, akkor "az a néppárti Jobbik, amely mind a korrupciót, mind pedig a politikusok arroganciáját visszautasítja", erősödni fog. Ez is a tétje a vasárnapi választásnak - jelentette ki a pártelnök.

Demokratikus Koalíció

A vasárnapi dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választás jelentősége túlmutat a helyi viszonyokon - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke szombaton, amikor kitelepüléssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Fejér megyei városban.

Gyurcsány Ferenc közölte: a választás visszajelzés lesz a kormánypártoknak, igaz-e az, amit gondolnak, hogy országosan messze a legnagyobb a támogatottságuk. "Biztos vagyok benne, lényegesen rosszabb eredményt fognak elérni, mint amit várnak" - fogalmazott.

A volt miniszterelnök szerint a Jobbiknak megmutatja a voksolás, miként megy a néppártosodás és a "párt körüli felfordulás" mekkora károkat okoz.

A két legnagyobb baloldali pártnak pedig jelzi, sikerült-e az elmúlt két évet kihasználni és alternatívát felmutatni. Szerinte ketten együtt a legtöbb szavazatot fogják kapni. Ha az MSZP tartotta volna magát korábbi megállapodásukhoz és nem indít saját jelöltet, biztos lenne a győzelemben - mondta a DK elnöke.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×