Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felújításra szorulnak a régi filmek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemcsak a héten újra mozikba került Ben Hur, de akár már a nyolcvanas években vagy később készült alkotások is felújításra szorulnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője. Aradi László szerint a nézői igények is olyan gyorsan változnak, mint a technika.

„A felújítások korszakát éljük. Bármilyen meglepő, akár 15-20 és 25 éves filmeknek is a felújított változatait látjuk, olyan rohamos volt a változás az elmúlt évtizedekben. Ahhoz, hogy ezek a filmek láthatók legyenek és a mai igényeknek megfeleljenek, hogy kristálytiszta hanggal és tűéles képpel lehessen bemutatni a nézőknek, ehhez bizony viszonylag drága, hosszadalmas felújítások szükségesek” - mondta Aradi László, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez egy hosszú folyamat és 2016-ban már nem kompatibilisek a mai készülékekkel a 80-as, 90-es évek elején készült alkotások sem.

„Azokban az években hagyományos felbontású SD-televíziózáshoz szokott hozzá mindenki, de közben áttért a világ a HD-televíziózásra. Most pedig itt van a küszöbön az ultra HD, amely még magasabb felbontású televíziózás. Ennek megfelelően kell követni a bemutatható anyagok minőségével a nézői igényeket, hiszen a nézői igények ugyanolyan rohamos ütemben száguldanak előre, mint a technika” - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője.

Aradi László elmondta: egy másfél órás alkotás úgynevezett 4K felbontású, teljes körű digitalizálása és restaurálása képpel és hanggal együtt 10-15 millió forint költséget jelent.