eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Tüdőrák - Ma már jobbak a túlélési esélyek

Akárcsak a többi rosszindulatú daganatnál, a tüdőrák kialakulásánál is az életmódnak van a legfőbb szerepe - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának elnöke. Bogos Krisztina hozzátette, a terápiás lehetőségeknek köszönhetően ma már jobbak a túlélési esélyek.

„A legfőbb rizikótényezők, amelyek általában daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek, az egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és természetesen a dohányzás” - figyelmeztetett a pulmonológus.

Hozzátette, hogy sok mindennek kell közrejátszania ahhoz, hogy egy szerzett genetikai sérülés következzen be a szervezetben, és kifejlődhessen maga a betegség.

„A röntgent nem a tüdőrák szűrésére találták ki, hanem a TBC feltárására, kiderítésére. A tüdőráknál általában a rizikócsoportba tartozó embereknek lenne javasolt a mellkasröntgennel való szűrés, és még inkább az alacsony dózisú mellkasi CT-szűrés” - közölte Bogos Krisztina.

Emlékeztetett, hogy a tüdőrák kezelése mindig nagyon nehéz kérdés, mert amikor tüneteket ad, akkor már nagy valószínűséggel a betegség előrehaladottabb, és meghaladja azt a korai stádiumot, amikor műtéti úton eltávolítható, és egy hosszabb gyógyulási esély állna fent.

„A rizikócsoportba tartozó – dohányos – betegeknél a köhögés megváltozása jelezhet betegséget, a véres köpet megjelenése mindenképpen, a nehézlégzéses panaszok, a mellkasi fájdalom, az étvágy megváltozása, a súlycsökkenés” - sorolta.

„A betegek 20 százalékánál lehet korai stádiumban kiszűrni a tüdőrákot, a körükben magasabb az öt éves túlélés aránya, és alacsonyabb a kiújulás kockázata” - mondta a pulmonológus.

„Az előrehaladottabb stádiumú betegségeket is több stádiumba osztjuk, és eltérő kezelési modalitást, kezelési stratégiát tudunk felállítani, mind a gyógyszeres, mind a sugárkezeléssel – van, ahol ezt komplexen tudjuk alkalmazni” - részletezte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×