eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Simicskó: garantálni kell a magyarok biztonságát

A legfontosabb cél a magyar emberek biztonságának garantálása - emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken a Parlamentben, jelezve: az alaptörvény napirenden lévő módosítása azt célozza, hogy a Magyar Honvédség is kivehesse a részét a terrorizmus elleni küzdelemből.

Simicskó István az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülése előtt nyilatkozott a sajtónak. A zárt ülésen a két testület azt az alaptörvényt módosító javaslatot tárgyalja, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

A honvédelmi miniszter elmondta: az alaptörvény módosításáról több körben tartottak többpárti egyeztetéseket, ellenzéki módosításokat is figyelembe véve egy kompromisszumos javaslat született. Simicskó István ezért bizakodó, hogy a javaslat végül megkapja a szükséges támogatást.

A tárcavezető felidézte, hogy a közelmúltban Brüsszelt, az Európai Unió központját érte támadás. Ennek nyomán bármely uniós ország, így Magyarország is ki van téve a terrorveszélynek - mondta Simicskó István, aki megjegyezte: a magyar titkosszolgálatok hatékony munkájának is köszönhetően ez a veszély "nem túl magas", de ezzel együtt "meg kell előzni a bajt".

Felidézte, a Belügyminisztérium terrorellenes intézkedési csomagja elsősorban a rendőrök és a titkosszolgálatok információgyűjtési lehetőségeit segíti, a Honvédelmi Minisztérium által kezdeményezett alaptörvény-módosítási javaslat pedig azt a célt szolgálja, hogy ha baj érné az országot, a rendőri és titkosszolgálati erőket segítve a Magyar Honvédség erőit is be lehessen vetni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×