eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem kapna automatikusan adatokat a terrorelhárítási központ

Egyhangúlag fogadta el pénteken az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kormány által beterjesztett módosítást a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő belügyminisztériumi előterjesztéshez, amelynek értelmében nem adnának automatikusan adatokat a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK) a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok.

Az előterjesztésől - amelynek elfogadása kétharmados többséget igényel - várhatóan a jövő héten szavaz a parlament.

Az ellenzék által is támogatott módosítás azt tartalmazza, hogy az Információs Hivatal, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a hivatalok tájékoztatást adjanak más, a TIBEK-kel együttműködő szerveknek, az adattovábbításról pedig az adott szervet felügyelő minisztert is tájékoztatni kell.

A módosítás szűkítené a TIBEK-et felügyelő miniszter hatáskörét. A szabályozásba ugyanis bekerülne, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok tekintetében, a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért felelős miniszter az Információs Hivatal tekintetében irányítja az állami szervektől származó nemzetbiztonsági vonatkozású információk elemzését, értékelését, és az azokkal kapcsolatos döntés-előkészítő munkát. Előbbi a belügyminiszterhez, utóbbi a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter - a TIBEK-en keresztül - irányítja az állami szervektől származó biztonsági és bűnügyi helyzetre vonatkozó információk elemzését, értékelését.

Ugyancsak tartalmazza a változtatás, hogy a TIBEK adataihoz elektronikusan csak akkor férhetnek hozzá az érintettek, ha az az együttműködő szerv törvényben meghatározott feladatainak hatékony ellátását nem veszélyezteti, egyéb esetben az adatot kizárólag egyedileg létrehozott, kapcsolat nélküli, független, nem folyamatos lekérdezés útján szerzi be, vagyis valamilyen adathordozón kapja meg.

A módosításról a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is pozitív véleményt fogalmazott meg. Péterfalvi Attila emlékeztetett: a Belügyminisztérium a hivatala észrevételeit beépítette a javaslatba, az általa péntek délelőtt megismert módosítás pedig nem érinti a NAIH által vizsgált kérdéseket.

Harangozó Tamás (MSZP) reményét fejezte ki, hogy a változtatás nem veszélyezteti a polgárok biztonságát. Véleménye szerint ugyanakkor a változtatás ennél ezerszer fontosabb kérdéseket is tartalmaz, például azt, hogy - a szocialisták javaslatára - a rendőrség 72 órára szinte szabad kezet kap a terrorfenyegetettség kezelésére, vagyis szerinte újabb különleges jogrend bevezetésére, így az alaptörvény módosítására nincs már szükség.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×