Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megújítaná a főváros a történeti városrészeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A budapesti történeti városrészek megújításáról szóló fejlesztési tanulmánytervet dolgozott ki a fővárosi önkormányzat a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bevonásával.

A dokumentum jóváhagyásáról jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A tanulmányterv témája Budapest városszerkezeti, városképi szempontból védendő, jellemzően egységes historikus stílusú épületeinek és környezetüknek vizsgálata, a megújulásukat célzó beavatkozási javaslatok megfogalmazása. Ebben a szakemberek számba veszik azokat az építészeti-műszaki eszközöket, amelyekkel az épületállomány fenntarthatósági és energetikai szempontok figyelembevétele mellett, ugyanakkor az értékeit megőrizve fejleszthető.

A cél, hogy az ajánlások megfelelő minőségű beruházásokat ösztönözzenek annak érdekében, hogy a főváros egyedülálló épített öröksége megmaradjon és értékőrző módon fejlődhessen - olvasható az előterjesztésben.

A fejlesztési tanulmányterv három dokumentumból áll: a kezelési kézikönyvből, a vezetői összefoglalóból és a beavatkozási javaslatok adatlapjait összefoglaló kiadványból.

A több mint hatszáz oldalas kezelési kézikönyv gazdasági, városépítészeti és építészeti témájú vizsgálatokat tartalmaz, és azokra támaszkodva beavatkozási javaslatokat tesz. A vezetői összefoglaló ismerteti a kézikönyv készítésének célját, röviden bemutatja a fejlesztéspolitikai és finanszírozási környezetet, valamint átfogó képet ad az ajánlott legfontosabb beavatkozásokról. A javaslatok adatlapjainak összefoglalója az ajánlott lépésekről szól.

Hangsúlyozták: az épített örökség megfelelő védelme és a történeti épületállomány értékőrző fejlesztése összfővárosi érdek.

A tanulmánytervet a javaslat szerint terjesztenék és közzétennék a főváros honlapján, a Budapest Portálon.