eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megújítaná a főváros a történeti városrészeket

A budapesti történeti városrészek megújításáról szóló fejlesztési tanulmánytervet dolgozott ki a fővárosi önkormányzat a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bevonásával.

A dokumentum jóváhagyásáról jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A tanulmányterv témája Budapest városszerkezeti, városképi szempontból védendő, jellemzően egységes historikus stílusú épületeinek és környezetüknek vizsgálata, a megújulásukat célzó beavatkozási javaslatok megfogalmazása. Ebben a szakemberek számba veszik azokat az építészeti-műszaki eszközöket, amelyekkel az épületállomány fenntarthatósági és energetikai szempontok figyelembevétele mellett, ugyanakkor az értékeit megőrizve fejleszthető.

A cél, hogy az ajánlások megfelelő minőségű beruházásokat ösztönözzenek annak érdekében, hogy a főváros egyedülálló épített öröksége megmaradjon és értékőrző módon fejlődhessen - olvasható az előterjesztésben.

A fejlesztési tanulmányterv három dokumentumból áll: a kezelési kézikönyvből, a vezetői összefoglalóból és a beavatkozási javaslatok adatlapjait összefoglaló kiadványból.

A több mint hatszáz oldalas kezelési kézikönyv gazdasági, városépítészeti és építészeti témájú vizsgálatokat tartalmaz, és azokra támaszkodva beavatkozási javaslatokat tesz. A vezetői összefoglaló ismerteti a kézikönyv készítésének célját, röviden bemutatja a fejlesztéspolitikai és finanszírozási környezetet, valamint átfogó képet ad az ajánlott legfontosabb beavatkozásokról. A javaslatok adatlapjainak összefoglalója az ajánlott lépésekről szól.

Hangsúlyozták: az épített örökség megfelelő védelme és a történeti épületállomány értékőrző fejlesztése összfővárosi érdek.

A tanulmánytervet a javaslat szerint terjesztenék és közzétennék a főváros honlapján, a Budapest Portálon.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×