Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kedvezményes telekvásárlási program indul Kecskeméten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedvezményes telekértékesítési programot indít Kecskemét önkormányzata a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére és a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítésére - tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) elmondta: a program a Kecskemét-Kadafalván a Harkály és a Mókus utcában, valamint Kecskemét-Katonatelepen a Jegenyefa és a Platán utcában újonnan kialakított, önkormányzati tulajdonú telkeket érinti.

Hozzátette, a kedvezményes telekvásárlás lehetőségével a kecskemétiek mellett a városban letelepedni szándékozók is élhetnek. Kitétel, hogy Kecskeméten nem rendelkezhetnek lakóingatlan tulajdon- vagy haszonélvezeti jogával, és vállalniuk kell, hogy három éven belül felépítik az ingatlant, majd tíz évig a házban élnek és nem adják azt el.

A kedvezmény mértéke egy gyermek esetén tíz százalék, két gyermek esetén húsz százalék, három vagy több gyermek esetén harminc százalék. A jogosultak ennyivel olcsóbban juthatnak a telkekhez. A kedvezmény vételárhátralék formájában valósul meg, ezért a vevőnek vállalnia kell azt is, hogy az önkormányzat a kedvezmény és járulékai erejéig jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra - közölte a polgármester.

Kiemelte, ha az ingatlant tíz éven belül mégis eladják, akkor a kapott vételárhátralék-kedvezményt be kell fizetni. Bizonyos esetekben a polgármester eltekinthet a hátralék megfizetésétől, ilyen eset például a házasság felbomlása, valamint ha a család nagyobb alapterületű vagy legalább azonos értékű ingatlanba költözik. Akkor is meg kell fizetni a kapott kedvezményt, ha a gyermekvállalás nem teljesül. Ez esetben is vannak azonban különös méltánylást érdemlő helyzetek, például ha a gyermekvállalás egészségi okok miatt nem teljesül, vagy ha a gyermek halva születik.

Szintén nem kell visszatéríteni a kedvezményt, ha a szülők egyike meghal, vagy ha megváltozott munkaképességűvé válik.

Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra, a kedvezményes telekvásárlási lehetőséggel élhetnek a házastársak és az élettársak is, az önkormányzat pedig a vállalt gyermekeket is figyelembe veszi.

Az értékesítésre és a vételárhátralék-kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-hez kell benyújtani.

A kedvezményes telekértékesítési programról a város közgyűlése rendeletet alkotott.