eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kövér László Zágrábban

A történelmi egymásrautaltság és a nemzeti kisebbségek arra kötelezik a két országot, hogy az érdekeiket minden kérdésben próbálják meg összehangolni - mondta Kövér László.

A történelmi egymásrautaltság és a Horvátországban, valamint Magyarországon élő nemzeti kisebbségek arra kötelezik a két országot, hogy az érdekeiket minden kérdésben próbálják meg összehangolni - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Zeljko Reiner horvát házelnökkel csütörtökön Zágrábban közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte: ha a két ország érdekei kisebb vagy nagyobb mértékben eltérnek egymástól, akkor a konfliktusokat civilizált, partneri és baráti hangnemben kell elsimítani.

"Számos kétoldalú megoldandó probléma áll előttünk, amely a politikai kapcsolatokon túl a gazdaságra, a kultúrára és az oktatásra is kiterjed" - mondta. A házelnök szerint a két kormánynak közös válaszokat kell találnia azokra a kihívásokra, amelyekkel az Európai Uniónak mint intézményrendszernek és kulturális közösségnek szembe kell néznie.

Kövér László arról is beszélt, hogy Magyarország tagja a visegrádi országcsoportnak (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország, V4), amely kiválóan együttműködött az elmúlt időszakban. Elmondta, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő és a horvát kormány Adria-Baltikum-Fekete-tenger kezdeményezése, amelynek a legfőbb célja, hogy az európai integráció érdekében erősítse a regionális együttműködést a Balti-tenger, az Adriai-tenger és a Fekete-tenger térségében, nagyon is közel áll a csoport elképzeléseihez. A V4-ek jó példa arra, hogy egy ilyen integráció életképessé válhasson - hangsúlyozta.

A házelnök szerint a kétoldalú kapcsolatokban csak az együttműködést elősegítő elemekre érdemes koncentrálni, azokat érdemes számításba venni, amelyek összekötik a két országot, ugyanakkor meg kell próbálni megoldani azokat, amelyek elválasztják.

"Az olyan méretű országok, amilyen Magyarország és Horvátország, az EU-ban csak akkor tudják a nemzeti érdekeiket sikeresen érvényesíteni, ha a hozzájuk hasonló helyzetű országokkal megpróbálnak együttműködni"- húzta alá.

Zeljko Reiner arról tájékoztatta az újságírókat, hogy magyar kollégájával számos témát érintettek a tárgyalásokon az unión belüli együttműködéstől a gazdasági és infrastrukturális befektetésekig. Kiemelte az észak-déli európai közlekedési folyosót, az úgynevezett 5C korridort, amely a tervek szerint Budapestről indul, és Szarajevón keresztül Ploceig tart majd, valamint a Rijeka-Zágráb-Budapest vasútvonal fejlesztését.

Reiner utalt rá, hogy a szigetvári ütközet 450. évfordulója alkalmából a horvát parlament és a magyar kormány is Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította 2016-ot, ami szerinte még közelebb hozza egymáshoz a két országot, amelynek közös múltja és egymásrautaltsága vitathatatlan.

Kövér László Tihomir Oreskovic kormányfővel és Miro Kovac külügyminiszterrel is tárgyalt. A találkozó után a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben az olvasható, hogy horvát kormányfő és a magyar Országgyűlés elnöke egyetértettek abban, hogy magyar-horvát kormányközi vegyes bizottság jelenti a legmegfelelőbb platformot az intézményi együttműködésre, amely nem csak a kétoldalú gazdasági és infrastrukturális kapcsolatok megerősödését segítheti elő, hanem párbeszédet folytathat a nyitott kérdések megvitatásában is.

A közlemény szerint a következő vegyes bizottsági ülést valamikor ősszel tartják Eszéken. A két ország kabinetjeinek képviselői utoljára 2012 novemberében találkoztak Budapesten.

A házelnök korábban a Magyar Intézetben találkozott a zágrábi magyar szervezetek vezetőivel is, akik tájékoztatták a házelnököt a közösség tevékenységéről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×