eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: a jövő nagy kérdése az iszlám és a kereszténység együttélése – a nap hírei

A jövő nagy kérdésének nevezte a magyar kormányfő a történelmi civilizációk, így az iszlám és a kereszténység együttélését. Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az OECD. Visszautasítja a takarékszövetkezeti integráció a Demján Sándor keddi nyílt levelében megfogalmazott valótlan állításokat.

A jövő nagy kérdésének nevezte a magyar kormányfő a történelmi civilizációk, így az iszlám és a kereszténység együttélését. Orbán Viktor Kairóban beszélt erről, miután az egyiptomi elnökkel tárgyalt. Abdel-Fattáh el-Szíszi a migráció ügyében a kiváltó okok kezelésének fontosságát hangsúlyozta. Az egyiptomi államvasutak 700 vasúti kocsi beszerzésére készül, valamint a Rába és egyiptomi partnere közös vállalatot hoz létre, amely harci- és tehergépjárművek tengelyeit gyártja majd közösen.

Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az OECD. Az országjelentésben a többi között az szerepel, hogy idén 1,6 százalékkal nő a GDP a tavaly novemberben várt 2,4 százalék helyett. A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor a jövő évi GDP-bővüléssel kapcsolatos becslést változatlanul hagyta, az továbbra is 3,1 százalék. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár úgy reagált: a magyar költségvetési folyamatokat és az infláció alakulását a kormány prognózisához hasonlóan látja az OECD, a rövid távú megítélést látja másként a szervezet.

Határozottan visszautasítja a takarékszövetkezeti integráció a Demján Sándor keddi nyílt levelében megfogalmazott valótlan állításokat. A tagok mintegy 90 százaléka által aláírt - szintén nyílt - levélben a szervezet arra kéri az OTSZ elnökét, hagyja abba a takarékszövetkezetek érdekeit sértő és annak újjáépítését akadályozó tevékenységét. A levél aláírói hangsúlyozzák: az új integráció megalkotása számos eredménnyel járt a szektor számára: 2014-ről 2015-re 2400 milliárd forintra nőtt a szektor mérlegfőösszege, szavatoló tőkéje pedig 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra. Emellett a vállalati és a lakossági területen nőtt a takarékok piaci részesedése, és az ügyfelek száma is emelkedett. A közlemény szerint az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség Demján Sándor vezetésével már régóta nem képviseli a szektor érdekeit és véleményét, ezért a levél aláírói követelik, hogy fejezze be a takarékszövetkezetek lejáratását. Kedden a Takarékbank Zrt szintén visszautasította Demján Sándor állításait és jogi lépéseket jelentett be. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke a miniszterelnöknek írt nyílt levelében a takarékszövetkezeti integráció ellenőrzését kérte, mert szerinte az integráció nem érte el a célját, amely a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt.

Bővül a családi házak felújítására meghirdetett pályázatban elszámolható költségek köre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint, a beérkezett lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására meghirdetett 5 milliárd forint keretösszegű alprogram. A módosítás alapján a támogatás akkor is jár majd, ha a beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül.

2019-re megkétszereződhet az egészségügyi szakdolgozók bére, a kormány négyéves béremelési programban emelné a fizetéseket. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: első lépéseként még idén 25 százalékkal emelkedne a szakdolgozók fizetése. Hangsúlyozta: a 2017-es költségvetési javaslat alapján a kormány mintegy 167 milliárd forinttal többet fordítana az egészségügyre, ami többletlehetőséget teremt az ágazatban dolgozók fizetésének emelésére.

Az Állami Számvevőszék szerint kisebb hiányosságok mellett megfelelő volt a Nemzeti Közlekedési Hatóság pénzügyi- és vagyongazdálkodása 2011-2014-ben. Az ÁSZ közölte: a szervezet folyamatos fizetőképessége biztosított volt. A közlemény szerint a hatóság átalakításából, átszervezéséből adódó feladatok ellátása szabályszerű volt, a vagyonátadás alapjául szolgáló megállapodások megkötése azonban a jogszabályban előírt határidőre nem történt meg.

Lecsillapodtak a kedélyek estére a kiskunhalasi menekülttáborban, ahol 300 menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött - hangzott el az M1-en. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta: nem kell erőszakra számítani. Árvai Edina, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője az InfoRádióban elmondta: a 484 migráns közül 300 ember fogalmazott meg követeléseket, egyik szószólójuk petíciót adott át egy illetékesnek, majd társait arra szólította fel, hogy induljanak el a főváros felé.

Egyidőben hétszáz keresetet nyújtott be az egri Markhot Ferenc Kórház ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség a visszatartott cafeteria miatt. Székely Tamás alelnök az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény az érvényes szerződés ellenére már három éve nem fizet béren kívüli juttatást mintegy 1500 dolgozójának. Dolgozónként évente egyhavi bért követlenek, a teljes összeg a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen csaknem félmilliárd forint.

Legkésőbb a nyár végéig dönt a távozó Schiffer András társelnök utódjáról és megüresedő képviselői mandátumának betöltéséről az LMP. Az országos elnökség és a frakció együttes ülése után Vida Attila, az országos elnökség titkára elmondta: a frakcióvezető személyéről az őszi üléskezdésig határoz a képviselőcsoport. Hozzátette: a testület nem él alapszabály adta jogával, vagyis hogy maga jelöljön ki társelnököt addig, amíg arról nem dönt a kongresszus. Az új vezető megválasztásáig Szél Bernadett egyedül gyakorolja ezt a jogkört.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×