eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hatalmas összeomlás jöhet - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, 2018 helyett várhatóan 2020-ra újulhat meg a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Múzeum. A Népszabadság Schiffer András lemondásáról ír.

A Magyar Nemzet arról ír, 2018 helyett várhatóan 2020-ra újulhat meg a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Múzeum. A mostani tervek szerint négy évre oszlana el a felújítási munka és annak 25 milliárd forintra tervezett költségvetése, az idei évre ebből kétmilliárd forint jutna, jövőre pedig tízmilliárd forint.

A Magyar Idők a csütörtökön az Országgyűlés elé kerülő cafeteriarendszert átalakító javaslatról ír. A jövőben két típusú béren kívüli juttatás illeti meg kedvezményes adózású keretek között az alkalmazottakat. A lapnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes közteherrel adható cafeteria-juttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek SZÉP-kártyájára. A közszférában kétszázezer forintos keretet határoznának meg, ez egyenlő arányban oszlana meg a két juttatási forma között.

A Népszabadság Schiffer András lemondásáról ír. A lap szerint az LMP-ben már nyáron tisztújító közgyűlést tarthatnak az üresen maradt társelnöki szék betöltésére, a frakcióba pedig a legnagyobb eséllyel a szekszárdi Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő ülhet be.

Magyar Idők arról ír, az oktatásért felelős államtitkárság június 6-án egyeztet a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével az iskolák fenntartásának-működtetésének állami kézbe vételéről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt pénteken már „hosszan tárgyalt” Tarlós István főpolgármesterrel, a BÖSZ elnökével. Eközben az önkormányzatok hevesen tiltakoznak a közoktatási intézmények átvétele miatt.

A Magyar Nemzet cikke szerint egyre több cannabist és stimuláns szert foglalnak le az európai kábítószerpiacon – mutatott rá egy frissen megjelent európai uniós felmérés. Visszatért a piacra az MDMA, a kínálatra vonatkozó adatok pedig arra utalnak, hogy a tiltott szerek többségének a tisztasága és a potenciája magas vagy növekszik. A jelentés az egyik legnagyobb problémaforrásnak az internetes kereskedelmet jelöli meg.

A Népszabadság szerint zavarosabbnak látszanak az erőviszonyok az MSZP-ben a június 25-ei tisztújító kongresszushoz közeledve, mint néhány héttel ezelőtt. Az eddig esélytelenebbnek tartott elnökjelöltek, Harangozó Tamás és Szanyi Tibor ragad a korábban befutónak tartott Molnár Gyulára. Tóbiás József elnököt már sokan leírták.

A napi.hu arról ír, hatalmas összeomlás jöhet. "Ne higgyenek az uralkodó elitnek, a világgazdaság komoly bajban van" - mondja a Morgan Stanley egyik volt vezető közgazdásza. A Kínában kipukkadó lufi még csak a kezdet, a jelenlegi folyamatok még a 2008-as válságnál is nagyobb krízishez vezethetnek. Miközben a világ gazdasági döntéshozói pszichológiai okokra fogják a világgazdaság jelenlegi problémáit, minden jel egy elhúzódó, globális stagnálás és bizonytalanság felé mutat.

A Portfolio is arról ír, komoly bajok jöhetnek. Az elmúlt években ugyanis hatalmas összegeket fordítottak saját részvény vásárlásokra az amerikai cégek, annyit, hogy ez már a szükséges beruházások elől vette el a pénzt, ez pedig már meglátszik a készpénztermelési képességen is. A cégek részben hitelből vették vissza részvényeiket, a saját részvény vásárlási lufi azonban jó eséllyel kidurranhat, ha a Fed elkezdi tovább emelni a kamatokat.

A pénzcentrum.hu a Libegő és a Sikló forgalmáról és bevételéről ír. A Zugligeti Libegőn 2 felnőttnek és 2 gyereknek 4400 forintot kell fizetniük a retúrjegyekért, míg a Budavári Siklón 5800 forintjába kerül egy oda-vissza út ugyanennek a családnak. Tavaly a Libegő árbevétele 10 százalékkal csökkent, míg a Siklón évek óta emelkedik az árbevétel, tavaly 3 százalékkal egy évvel korábban 1,5 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×