eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A betegeken is múlik a háziorvosi praxisok fenntartása

A betegeken is múlik a háziorvosi praxisok fenntartása

Az önkormányzatoknak kell tájékoztatniuk a betegeket arról, ha változás van a háziorvosi praxisban, például a háziorvos nyugdíjazása miatt. A háziorvosoknak pedig bizonyos időszakonként kötelező behívniuk betegeiket - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak. Selmeczi Kamill hozzátette: ha a beteg nem megy el az orvoshoz, az egészségbiztosító nem fizet utána.

„Praxisváltozás esetén a praxisjognak, mint vagyonértékű jognak az eladásáról, átadásáról van szó. A törvény által szigorúan meghatározottan csak arra alkalmas jogosultsággal rendelkező veheti át a háziorvosi praxist” - mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: ezzel együtt az új orvos a háziorvosi praxisba bejelentkezett betegeket is átveszi.

„Ebben az esetben a betegek nem választhatnak, hiszen átveszi őket egy másik háziorvos, aki a továbbiakban az ellátást nyújtja. De ha nem elégedett az új orvos tevékenységével, akkor megvan a lehetősége arra, hogy praxist váltson. Az új szabályozás szerint ezt évente egyszer teheti meg” - fogalmazott az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Selmeczi Kamill elmondta: a betegkörnek tudomást kell szereznie arról, hogy a praxisban, a háziorvos személyében változás lesz.

„Az ellátásért az önkormányzat a felelős. A helyi önkormányzatnak megfelelő módon tájékoztatást kell adnia a lakosságnak arról, hogy a háziorvos személyében milyen változás történik, és van-e az ellátás tekintetében, például a rendelési időben változás, amelyet az önkormányzatnak kell jóváhagyni. Az új háziorvos is valamilyen bemutatkozó lehetőséggel állhat a lakosság elé, hogy a betegek személyesen is megismerjék őt” - hangsúlyozta Selmeczi Kamill.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi rendelkezések mellett előfordulhat, hogy egy beteg évekig nem jelenik meg a háziorvosnál.

„Ez abból adódhat, hogy a panaszmentes beteg a háziorvos hívására sem jelentkezik a rendelőben, ha a korosztályára szabott kötelező szűrővizsgálaton és státuszfelmérésen, a korosztályára szabott időben és gyakoriságban kellene megjelennie” - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzáfűzte: a háziorvos behívja, ha hosszú éveken keresztül nem jelentkezett.

„Az egészségbiztosító felé kell igazolnunk a behívásokat, de azoknak a betegeknek a finanszírozását nem folytatjuk, akiknek a törzskartonját és állapotfelmérését nem tudjuk megújítani. Ezzel a háziorvos is érdekeltté van téve abban, hogy keresse a betegét” - jegyezte meg Selmeczi Kamill.

Mint mondta, korcsoportonként meghatározott, hogy a háziorvosnak milyen időszakonként kell látnia a beteget. A gyerekeknek évenként kell állapotfelmérésen részt vennie, a középgenerációnak három évenként, az idősebb korosztálynak pedig kétévente kell átesnie ilyen felmérésen.

„A háziorvos általában behívja a betegeket, de sokan nem jelennek meg a rendelésen. Mivel nem tudják megújítani a törzskartonját, ezért kiesik a finanszírozásból, de a praxisban ottmarad. A háziorvosi praxisok működésének fenntartásához az egészségbiztosítási pénztár adja a forrást, és ennek a forrásnak a kétharmad részét a bejelentkezett betegek után fizeti ki a biztosító. Abban az esetben, ha a beteg nem vesz részt szűrővizsgálaton és állapotfelmérésen, akkor a beteg után az egészségbiztosító a havi és éves díjat nem fizeti ki” - szögezte le Selmeczi Kamill.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint ilyen eset nem fordul elő tömegével, de országos szinten elsősorban a középgenerációt és a fiatal felnőtt generációt tekintve rossz irányú tendencia figyelhető meg.

„Most ott tartunk, hogy sokan még a betegkártyát sem adják le a háziorvoshoz, arra hivatkozva, hogy majd csak akkor adják le, ha panaszuk lesz” - mondta Selmeczi Kamill az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×