eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Városliget 15 milliárd forintból újul meg

A tájépítészeti pályázat győztese tervei alapján nőhet a zöld felület aránya a Városligetben - mondta Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László kiemelte, hogy a több új épület mellett visszaállítják a Városliget több régi elemét is.

„A zöld terület bővítéséről is szó van, hiszen jelenleg a Városligetnek csak 60 százaléka zöld, több mint egyharmada lebetonozott terület. Ennek rovására lehet majd növelni a zöldfelületeket. Lesz például egy új nagy rózsakert, egy nagy, két kilométeres kivilágított futókör, és egy új, nagy játszótér a meglévők felújítása mellett” - mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Hozzátette: a magyar kormány 15 milliárd forintot fog biztosítani a Városliget megújítására.

„Visszaáll az úgynevezett Páva-sziget. Az egyik elsődleges cél pedig a Városligeten átzúduló gépkocsiforgalom kizárása. A Kós Károly sétányt lezárjuk, ami azt jelenti, hogy a Városliget mentesülni fog a napi több tízezer áthaladó autó forgalmától és környezetszennyezésétől” - fogalmazott a miniszteri biztos.

Baán László elmondta, hogy megszűnik a felszíni parkolás, földszint alatti parkolók és mélygarázsok jönnek létre, az ide gépkocsival látogatókat már a liget szélén parkolók fogadják.

„A Szépművészeti Múzeum felújítása már elkezdődött, az Olof Palme házat és a Közlekedési Múzeumot is felújítjuk, és a szecessziós Városligeti Színházat is újjáépítjük. Lesznek új, huszonegyedik századi világszínvonalú épületek, például a Magyar Nemzeti Galéria épülete, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén áll majd” - részletezte Baán László.

A miniszteri biztos elmondta, hogy már eldőlt, hogy az új Magyar Nemzeti Galéria a jelenlegi Petőfi Csarnok, a Magyar Zene Háza pedig a romos és lebontásra érett Hungexpo-házak helyén épül meg. Az Ötvenhatosok terén, a városligeti fasor folytatásában lesz a Néprajzi Múzeum. Új lesz, bár a régi épület megújításával az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán visszaépített Városligeti Színház.

„Illetve ne feledjük el a Biodómot sem, a volt Vidámpark helyén Európa legnagyobb alapterületű fedett trópusi csarnoka épül meg. Tehát négy új nagy jelentős intézmény kerül majd a Városligetbe, meglévő régebbi épületek vagy lebetonozott felületek helyére” - mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×