eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

"Annyi barack nem lesz a fán, hogy megmutassa, milyet teremne"

Komoly károkat okozott a tavaszi fagy, leginkább a zöldség-, gyümölcstermelőket sújtotta, de jelentősek voltak a károk a szőlőültetvényekben és a kukoricában is.

Még nem ért véget az április végi fagykárok bejelentési határideje, így csak május végén látható az országos kártérkép – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

„Aki teheti, a legjobban teszi, ha felkeresi a falugazdászokat, segíteni fognak neki. Ahhoz be tudja jelenteni, az egységes kérelemnek már beadott státuszban kell lennie. A falugazdászokat arra utasítottuk, soron kívül fogadják azokat a gazdálkodókat, akik a fagykárban érintettek voltak.”

A fagykár a zöldség- és gyümölcstermelőket, szőlőtermelőket is érintette – tette hozzá Győrffy Balázs.

„Sajnos több helyről kaptunk olyan visszajelzést, ahol az éppen kikelt kukorica fagyott el, tehát valójában a szántóföldi kultúrákat is érintette. Ha a volumen alapján kell rangsorolni, akkor a zöldség-gyümölcs, a szőlő az, ami jelentősebb kárt szenvedett. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a kárenyhítési rendszer 24 milliárd forinttal bír, tehát feltőkésített állapotban van. Azok a gazdálkodók jogosultak kártérítésre, akiknek az üzemi szintű kára meghaladta a 15, a kultúrát érintő pedig a 30 százalékot.”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, Rácz Imre István az InfoRádiónak elmondta: elképzelhető, hogy a fagykárok miatt jelentősen drágulni fog a meggy, a barack és a cseresznye ára.

„Ezek a csonthéjasok inkább érzékenyek erre, úgyhogy őszibarack annyi nem fog maradni a fán, hogy megmutassa, milyet teremne, ilyen a cseresznye és a meggy is, nyilván ez befolyásolja az árakat.”

Kedden reggelig országos szinten 62 ezer kérelem érkezett be, a károk kifizetése év végére várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×