eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány: a köztársaság halott

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Köztársaság halott, "megbecstelenítettek, feldúlták, tönkretették és végül megölték".

Gyurcsány Ferenc pártjának az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a budai Várban tartott hétfői demonstrációján úgy fogalmazott: a parlamentben a kormánypárti többség ünnepelt, ők viszont nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttek, gyászolják a magyar köztársaságot, "amelyik élt 22 évet".

A politikus kijelentette, azzal vádolják a kormánypárti többséget, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, hogy elhazudták a rendszerváltozáskori közös vágyakat és reményeket.

A most hatalmon lévők soha egy percig nem gondolták, hogy ez az ország valamennyiünk otthona lehet, hogy a haza nemcsak az övék, hanem mindenkié - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki ellenzékben azt mondta, hogy a nemzet a test, a köztársaság a ruha, úgy vetette le magáról és vetette sutba a köztársaság ruháját, mint ahogy nagyszüleink csizmás lábukról sutba vetették a kapcát - mondta Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon nő a korrupció, a nyomor, a kivándorlók száma, de eközben emelkedik azok száma is, akik azt gondolják, hogy ebből elég. "Mi is azt gondoljuk, hogy elég miniszterelnök úr, elég köztársasági elnök úr", nem lehet a kevesek javáért elrabolni a többség országát, nem lehet kevesek Magyarországát építeni a többség Magyarországa helyett - tette hozzá.

A jobboldal mára a bűn szinonimája lett, a kormány támogatói pedig a mellett állnak ki, ami "vállalhatatlan, ami védhetetlen" - mondta a volt kormányfő.

Magyarországot egy bűnszövetkezet irányítja - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, amire hallgatósága "maffia, maffia" kiáltásokkal reagált. Azt mondta: az a jobboldal, amelyik nemzeti mitológiát épített a magyar föld köré, száz- és százezer hektárt adott el. Azzal folytatta, hogy a Quaestor-ügyben az ügyészség nem hajlandó benyújtani tárgyalásra alkalmas vádiratot, és ha ez így folytatódik, akkor a csalás elkövetője büntetlenül megúszhatja. Feltette a kérdést, hogy vajon létrejött-e egy vádalku, amelynek során a hatalmon lévők megmentik Tarsoly Csabát, ő pedig cserébe nem mondja el, amit "bűnös pénzügyi üzelmeikről" tud.

A devizahitelesek kárán meggazdagodott Magyar Nemzeti Bank milliárd számra szórja a pénzt, miközben a devizahitelesek százezrei szenvednek a mai napig - jelentette ki.

A jegybank elnöke bűnös, a jegybank elnöke bűnöző, és nem viheti el mindezt szárazon, ha van minimális tisztesség ebben az országban - mondta, mire az egybegyűltek "börtönbe, börtönbe" kiáltásokkal feleltek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a demokratikus sokaságnak kell elég erősnek lennie ahhoz, hogy ne tűrje el, hogy "megbecstelenítik" minden nap, de a változást a jog rendjével kell kikényszeríteni.

Saját kormányzását jellemezve kijelentette: "becsület dolgában nem botlottam és nem botlottunk", mert a bűnt bűnnek, a rendszer hibájának tekintették.

A mostani rendszer viszont működtető, lényegi elemének tartja a bűnt - érvelt.

A pártelnök hazafias és erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy megpróbálják legyőzni "a gonoszt", de - mint mondta -, ehhez a demokraták széles koalíciójára van szükség. A baloldali pártoknak azt üzente, hogy ennek érdekében "tessék elfelejteni a régi sérelmeket".

Az ország érdekében a zsarnoknak buknia kell - összegzett Gyurcsány Ferenc.

A demonstráción felszólalt a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária is, aki azt mondta: van, aki a Várba költözik, mert "mindenre van pénz", és van, aki elhagyja az országot, mert nem érzi biztonságban magát, nem tudja fizetni a számláit.

A vele együtt felszólaló Kiss László ápoló úgy fogalmazott: a döntéshozók "vezényeljék haza" a magyar ápolókat, orvosokat, mert itt van rájuk szükség.

Sándor Mária és Kiss László mögött társaik egy "Magyarország! Ne engedd a nővéreket külföldre!" feliratú fekete transzparenst tartottak.

Az esemény kezdetére összegyűlt szimpatizánsok megtöltötték a Sándor-palota jobb oldala és a Budavári Palota közötti területet. A demonstráció résztvevői magyar, európai uniós, valamint több tucat pártzászlót lobogtattak. Olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Vesszen a zsarnok!", "Új alkotmányt Magyarországnak!", "Mi az Orbán-rendszer ellen tiltakozunk. Ugye ti is?", vagy "Új rendszerváltást, európai demokráciát!".

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×