eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma
Így készül az Onyx séfje a Bocuse d`Or döntőjére

Így készül az Onyx séfje a Bocuse d`Or döntőjére

A Bocuse d`Or európai döntőjén Széll Tamás az Onyx étterem séfje és Szabó Kevin fiatal segítője képviseli Magyarországot. A felkészülésről Széll Tamás beszélt az InfoRádiónak.

„Nem érzem a nyomást, úgy gondolom ilyenkor félre kell tenni és csak a versenyre szabad koncentrálni. Sokkal nagyobb kihívás a nyomást elviselni egy műugrónak vagy egy tornásznak, ahol a taps után azt is lehet hallani, ha leesik egy gombostű. Ez a mi esetünkben nem így működik, én nem érzem ezt a fajta nyomást.” - mondta Széll Tamás az Onyx étterem séfje.

Így készül az Onyx séfje a Bocuse d`Or döntőjére

A séf hozzátette: február óta folyamatosan készülnek a versenyre.

„Jól állunk, nagyon sok dolgot sikerült lefixálni, ami azt jelenti, hogy egyrészt be is gyakoroltuk, másrészt nem fogunk rajta változtatni. Apró mozzanatok és finomhangolások persze még lehetnek, egy-egy ízt vagy alapanyagot cserélhetünk. De 90 százalékban készen vagyunk” - fogalmazott a séf.

Mint mondta, a hat munkanapból három napon át újra és újra gyakorolják a verseny menetét.

„A három nap kifejezetten a versenyt szimulálja, ez a „timing”. Ahhoz, hogy jól sikerüljön, az ezt megelőző napon nagyon hasonló és komoly munka szükséges, hogy mind a konyhát és az alapanyagokat megfelelő készültségi állapotra hozzuk. Ennél a versenynél a zöldségeket tisztítva és megmosva be lehet készíteni, tehát nem a versenyidőben kell répát pucolni” - jegyezte meg Széll Tamás.

A séf szerint mivel ez egy összetett verseny és komplikált a szabályzata, a versenyt megelőző napon a munkaórák mennyisége ugyanannyi, mint maga a verseny.

„Mindig a legtökéletesebb alapanyagot kell megkeresnünk, ami a verseny napján és a tálalás pillanatánál a legszebb arcát fogja mutatni. Nagy kihívás maga a vásárlás, az alapanyag beszerzése is. Az 5 óra 35 percet meg kell tölteni tartalommal, tehát minden mozdulat, minden étel elkészítése rutint és technológiai fegyelmet igényel, nélkülözhetetlen a rengeteg gyakorlás” - hangsúlyozta az Onyx séfje.

Hozzáfűzte: ebben a versenyben nem biztosítanak könnyű utat a versenyzők számára. Azt is pontozzák a konyhai munka mellett, hogy a versenyző mennyire tartja tiszteletben az alapanyagot, mennyire bánik vele szakszerűen, illetve gazdaságosan, mennyire hozza ki belőle a maximumot.

"A kecsege, amit készítünk, életem legnagyobb kihívása. Nagyon makacs hal, nehéz jól elkészíteni és meg kell találni hozzá a legjobb utat. De szeretjük, megtanultunk vele dolgozni, tehát mostanában már rutinosan megy az elkészítése” - mondta Széll Tamás.

A séf hozzátette: igazságtalan a verseny, mert mindig csak a versenyzőt jegyzik, de a versenyző mellett van egy fiatal segítő, aki a döntő napjáig nem múlhat el 22 éves.

„Az én segítőm Szabó Kevin, akivel már 3 éve dolgozunk együtt, ismerjük egymás rezdüléseit, a munkafolyamat felét én csinálom, a másik felét pedig Kevin. Ez minden jól szervezett csapatnál így működik. Ő semmivel sem végez szakszerűtlenebb munkát nálam, tehát nem nekem segít, hanem a feladatát végzi el, én pedig a sajátomat” - mondta Széll Tamás, az Onyx séfje az InfoRádiónak.

Hozzáfűzte: hat napot dolgoznak, de a vasárnapot nevezték ki pihenőnapnak.

„Ez általában a fej kiszellőztetésével telik el és olyan jellegű tevékenységet jelent, ami nem kapcsolódik semmilyen gasztronómiához. Otthon nem főztem már jó pár hónapja” - mondta Széll Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×