eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

„A cél, hogy elérjük a visegrádi országok bérszintjét az egészségügyben”

Legalább 340-350 milliárd forintba kerülne az, ha megdupláznák itthon az egészségügyben a béreket. Ezt mondta az ágazati csúcsállamtitkár egy háttérbeszélgetésen, ahol szó volt az egészségbiztosítási pénztár átalakításáról is.

Már eldőlt az Országos Egészségbiztosi Pénztár és az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság sorsa – mondta Rogán Antal az RTL Klub műsorában. A kabinetminiszter közölte, a bürokráciacsökkentés jegyében mindkét intézmény beolvad az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

A politikus hozzátette: a minisztériumokba integrálódó háttérintézményeknél elvárás, hogy működési költségük 80 százaléka legyen a korábbinak.

„Az Országos Nyugdíjpénztár és az egészségbiztosítás is beolvad a minisztériumba. Természetesen megfelelő szervezeti súllyal fogja ellátni ezt a feladatot, de annak a része lesz. Körülbelül a háttérintézmények kétharmadánál az a döntés született, hogy beolvasztjuk, az egyharmadánál pedig az, hogy azok külön működését továbbra is megőrizzük” - közölte a kabinetminiszter.

Az egészségügyért felelős államtitkár egy háttérbeszélgetésen Rogán Antal kijelentésére úgy reagált, egyelőre nincs információja erről a döntésről. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: számára az a legfontosabb, hogy az OEP a tárca, és ne egy másik minisztérium felügyelete alá kerüljön. Korábban a Népszabadság több elképzelést is felvázolt átalakításra, a lap úgy értesült, ha az egészségbiztosítót beolvasztanák a nyugdíjfolyósító főigazgatóságba, akkor Ónodi-Szűcs Zoltán nem vállalná az államtitkárság vezetését. Úgy tűnik azonban, hogy nem ez az elképzelés valósul meg a konstrukciók közül.

A háttérbeszélgetésen Ónodi-Szűcs Zoltán a kormány által jóváhagyott 5 pontos intézkedési terve mellett kiemelte az egészségügyi bérek rendezését. Közölte, jelenleg is folynak a szakmai, és a szakszervezeti egyeztetések. Részleteket azonban sem erről, sem a 2017-es egészségügyi költségvetéséről nem árult el.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az utóbbi években mindig infláció felett alakult az ágazat büdzséje, a jövőre nézve pedig Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy „az elmozdulás jelentős lesz.” Az államtitkár a bérrendezés kapcsán hangsúlyozta: ha megdupláznák az egészségügyben a mostani béreket, akkor az 340-350 milliárd forintba kerülne.

Ha pedig szeretnénk elérni, hogy itthon angliai bérek legyenek, az körülbelül a GDP 4 százalékát „vinné el.”, vagyis egyelőre az a cél, hogy behozzuk a visegrádi országokkal szembeni lemaradásunkat - közölte.

A 2017-es költségvetést egyébként április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek, így az egészségügyi kassza fejezeteiről is ekkor lehet majd megtudni részleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×