Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már most támadhatnak a kullancsok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az éghajlatváltozás a kullancsok érési szakaszait is előbbre tolhatja. Számuk már nem csak április-májusban szaporodik meg, hanem már egészen március végétől nagy számban jelenhetnek meg erdőn-mezőn.

A hétvégén csapadékos és napos periódusok váltják majd egymást, kellemes 15 fok körüli hőmérséklet lesz. A kullancsok kifejezetten kedvelik ezt a párás-napos időt, az enyhet tél pedig kedvezett a kullancsoknak, így már kora tavasszal nagy számban fordulnak elő a természetben - mondta az InfoRádiónak Szél Győző rovarkutató, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

"A kullancsok hosszú életciklusú szervezetek, amelyek télen inaktív állapotban vannak. Persze enyhébb teleken, amikor januárban vagy decemberben enyhébb idő van, akkor a kullancsok is előjöhetnek. Van egy április-májusi és egy nyár végi, augusztus-szeptemberi érési szakasz - a kullancstámadás legnagyobb veszélye ebben a két időszakban van" - mondta Szél Győző.

"Ám az éghajlatváltozás miatt az április-májusi érési szakasz kicsit korábbra tolódhat. Már egy héttel ezelőtt is találtam kullancsot - osztotta meg tapasztalatait a rovarkutató.

Elmondta, hogy leginkább az erdőszélek a veszélyesek, de szinte minden természeti környezetben, a füves parkokban is előfordulnak kullancsok.

"Ha olyan erdőben sétálunk, ahol vadállomány van, ott biztosra vehetjük, hogy sok a kullancs. Ha olyan tisztáson heveredünk le, ahol látjuk, hogy őzek, szarvasok, sünök, kisebb emlősök vannak, ott biztosra vehetjük, hogy sok a kullancs, ezért nem ért az óvatosság" - mondta a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

Legyen az öltözékünk jól zárható, érdemes például a nadrágszárat begyűrni a zokniba - tanácsolta Szél Győző.

"A kullancs a páratelt környezetet kedveli, ezért akkor van sok belőlük, amikor egy esős periódus után napsütés jön, vagy a tél után jön a tavasz - osztotta meg tapasztalatait a rovarkutató.

A kullancs terjesztette betegségekről és a megelőző oltásról Szegheő Péter belgyógyász számolt be az InfoRádiónak.

"Kétféle betegséget szoktunk megemlíteni. Az egyik a Lyme-kór, amit egy parazita baktérium okozza, a másik pedig a kullancscsípés következtében esetleg kialakuló vírus okozta agyvelő- illetve agyhártyagyulladás" - mondta a belgyógyász.
Hozzátette, hogy a kullancscsípések viszonylag kis százaléka vezet végül fertőződéshez.

"A kettő között az alapvető különbség az, hogy míg az egyik antibiotikummal gyógyítható a diagnózist követően, a másik megelőzhető egy védőoltással" - magyarázta.

Szegheő Péter elmondta, az oltási sor három oltásból áll. Az utolsó oltást körülbelül az első beadása után egy évvel kell beadni. Az első oltást követően pedig három és fél- négy hónappal leszünk csak védettek.

"Azoknak van nagyobb szükségük rá, akik egyrészt olyan területen laknak, ahol átfertőzött kullancsok vannak - ez főként a nyugati országrész, ahol a kullancsoknak akár a harmada is fertőzött lehet - vagy azok, akik sokat járnak a természetben, erdőben, vagy kertjük, hétvégi házuk van, és az aljnövényzettel gyakran kerülnek kapcsolatba. Az oltással megelőzhető egy potenciálisan súlyos következményekkel járó fertőző betegség" - tanácsolta a belgyógyász.

Minden kirándulás, természetjárás után érdemes átvizsgálni magunkat és szeretteinket, a kullancs néhány órán belül való eltávolítása ugyanis nagyban csökkenti a megfertőződés esélyét.

Hanganyag: Fehér Anna Magda