Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb ember ellen emeltek vádat Brüsszelben - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Terrorgyanú miatt összesen 13 házkutatás volt több belga városban. A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta húsvéti üzenetében Ferenc pápa.

Valós idejű információcsere szükséges a terrorelhárításban, azonban az Európai Unióban általános titkosszolgálati együttműködés nem képzelhető el - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az M1-en megjegyezte: addig fenntartják a jelenlegi készültségi szintet, amíg a belga események minden szálát nem tisztázzák.

Terrorgyanú miatt összesen 13 házkutatás volt több belga városban, a hatóságok négy embert vettek őrizetbe - jelentette be az ügyészség. Vádat emelt a belga ügyészség három ember ellen a brüsszeli öngyilkos merényletekkel összefüggésben. A vádlottak egyike Faycal Cheffou. Õ az, aki a brüsszeli repülőtér térfigyelő kameráinak felvételein sötét kalapot és világos felöltőt viselt, a háromfős terroristacsoport tagjaként. A két másik, ugyancsak csütörtökön őrizetbe vett embert terrorcsoport tevékenységében való részvétellel vádolja az ügyészség.

Újabb ember ellen emelt vádat a brüsszeli ügyészség a Franciaországban néhány nappal ezelőtt meghiúsított terrortámadással kapcsolatban - jelentette egy helyi napilap. A férfinél egy robbanóanyagokkal megrakott táskát találtak. Ellene terrorszervezetben való részvétel miatt emeltek vádat a hatóságok.

Politikailag feszült a viszony a német kancellárral - jelentette ki egy lapinterjúban az osztrák kancellár. Werner Faymann azt mondta: Angela Merkel ki akarja használni, hogy Ausztria a balkáni útvonalon kívül az első ország, ahol a menekültek kérelmet akarnak benyújtani. A kialakult helyzetet az európai politika hibájának nevezte. Az osztrák belügyminiszter az uniós külső határok mentén bevezetendő szigorúbb határellenőrzést szorgalmazta.

A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta húsvéti üzenetében Ferenc pápa, sürgetve a világon dúló konfliktusok rendezését. A katolikus egyházfő több országot is felsorolt, ahol viszályok osztják meg az embereket, ahol tömegek halnak meg vagy szenvednek. Említette Szíriát, az izraeli-palesztin ellentétet, az afrikai helyzetet és a terrorizmus terjedését.

A feltámadás fényében mindenki felelős egymásért, népéért és a teremtett világért - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Húsvét vigíliáján. Szentbeszédében hangsúlyozta: húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad. Úgy fogalmazott: az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István püspök húsvétvasárnapi igehirdetésében azt mondta: ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket, úgy, mint egykor tanítványait. Jézus feltámadására a tanítványok első válasza az elzárkózás volt, nem hittek, de Jézus csodálatos szeretettel vezeti őket bizonyosságra.

Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten arról beszélt, hogy a húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája. Prédikációjában kiemelte: húsvét akkor lesz igazi ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket.

A március 29-éig tartó iskolai tavaszi szünet, a húsvét és az óraállítás miatt több helyen változik a fővárosi közösségi közlekedési járatok menetrendje. Vasárnap és hétfőn a vasárnapi és ünnepnapi rend van érvényben. Hajnali 2 órakor az órákat előre kellett állítani 3 órára, ezzel megkezdődött a nyári időszámítás.