eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megállapodtak az unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az állam- és kormányfők - a nap hírei

Elfogták a novemberi, párizsi merényletek feltételezett kitervelőjét Brüsszelben. Még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép Budapest és Krakkó.

Brüsszelben megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az állam és kormányfők. A dokumentum március 20-án lép hatályba - jelentette be az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk hangsúlyozta: az egyezmény csak az egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Szükség van az Unió külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére. Ahmet Davutoglu török kormányfő is úgy látja: történelmi jelentőségű, tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Négyezer ember fog dolgozni a migrációs megállapodás megvalósításán - részletezte a brüsszeli egyezmény végrehajtásának módját az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker elmondta azt is: a testület uniós koordinátort nevez ki az egyezményben foglaltak megvalósításának biztosítására. A szakembereket az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az uniós határvédelmi ügynökség, a görög hatóságok, valamint az uniós tagállamok fogják rendelkezésre bocsátani. Szükség lesz tolmácsokra, bírókra, menekültügyi szakemberekre és biztonsági őrökre is.

A magyar miniszterelnök úgy látja, a magyar diplomácia elérte céljait. Orbán Viktor az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást értékelve Brüsszelben emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal együtt mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását. A kormányfő a magyar diplomáciai céllal megegyezőnek minősítette azt is, hogy az előzetes egyezség alapján Ukrajna előbb jut vízummentességhez, mint Törökország.

A novemberi, párizsi terrorakciók feltételezett kitervelőjét fogták el a hatóságok Brüsszelben. A belga kormányfő azt is bejelentette: Salah Abdeslam mellett két másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek a rendőrségi akcióban. A francia államfő gratulált a belga hatóságoknak, és elmondta, hogy a korábban feltételezettnél többen vettek részt a párizsi merényletekben. A terrorhálózat rendkívül kiterjedt és számos országot érint. Francois Hollande bejelentette: Salah Abdeslam kiadatását fogja kezdeményezni. A Le Monde francia napilap szerint a lábon lőtt terrorista a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, ezután kezdődhet a kiadatási eljárás. A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i terrorcselekményeknek 130 halálos áldozata volt.

Megerősítette változatlan stabil kilátással a "BB plusz" szintű magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő egy évvel ezelőtt javította egy fokozattal ebbe a kategóriába a magyar minősítést. A társaság szerint a magyar gazdaság külső pénzügyi profilja figyelemreméltó mértékben javult 2009 óta. A cég ugyanakkor még az általa vártnál esetleg gyorsabb államháztartási deficitcsökkentés esetén sem tartja valószínűnek, hogy a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2019-re 60 százalék alá csökken. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az idén a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.

Még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép Budapest és Krakkó. Tarlós István főpolgármester egy, a két város történetéről szóló kiállításon a Budapesti Történeti Múzeumban emlékeztetett arra, hogy Krakkóból több mint 200 műtárgy érkezett a tárlatra, amelyet a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából rendeznek. A lengyel város polgármestere pedig arról beszélt: az elmúlt ezer év európai történelme tele van háborúkkal, kivéve a lengyel és a magyar nemzet kapcsolatát. A kiállítás két fővédnöke, Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő.

Akciótervet dolgoz ki az élelmiszer kiskereskedelem, ezen belül a tejágazat helyzetének javítására a kormány. A Miniszterelnökség szerint erről a kabinet, a szakma és a kereskedelem képviselői egyeztettek. A megállapodás értelmében az érintett szervezetek soron kívül előterjeszthetik elképzeléseiket. Pénteken az ország több pontján tartottak demonstrációt a tejtermelők a nagy importőrök ellen. László Róbert, a nádudvari tiltakozás főszervezője az InfoRádiónak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a nagy-és kiskereskedelmi láncok legalább fél évig ne forgalmazzanak import alaptermékeket. A kormány korábban 420 millió forintos marketingkampányt indított a magyar tej népszerűsítéséért, de áfacsökkentést nem ígért.

Magyarországra nem szállítottak abból a feltehetően fertőzött román juhsajtból, amelyre pénteken európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki. A figyelmeztetés szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és román piacon forgalmazott termék. A román állategészségügyi hatóság már elrendelte 20 tonna sajtok visszavonását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: ha a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, haladéktalanul értesíti a magyar vásárlókat. A Nébih arról is tájékoztatott, hogy E.coli baktérium jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×