Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyta az országgyűlés a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tartja törvényesnek a március 30-ra meghirdetett egyórás munkabeszüntetést az oktatásért felelős államtitkár. Elhunyt Kamondi Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Jóváhagyta az országgyűlés a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az új lakások építésének ösztönzését nevezte előterjesztése céljának. Rogán Antal a parlamenti vitában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány továbbra is fontosnak tartja a lakás-takarékpénztárakat, amelyeket változatlan formában támogat anyagilag. A javaslat sorsolásos alapon segítené az újépítésű lakáshoz jutást. Az MSZP szerint a program a családok és az építőipar helyett egy kivételezett érdekcsoportot kíván segíteni. A Jobbik államilag legalizált pilótajátéknak, az LMP pedig fogyasztói csoportnak tarja az otthonteremtési közösségeket, miközben ilyen csoportokat 2012 óta nem lehet létrehozni.

Összesen 3 millió forinttal emeli meg a támogatást az otthont teremtők számára a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón közölte: az MNB adja meg az engedélyeket és ellenőrzi a cégek tevékenységét. A tárcavezető a támogatás ütemezésének eszközeként beszélt a sorsolásról és hangsúlyozta: a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást. Lázár János szólt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kötelező betelepítési kvóta ellen, a kvóta önkéntességéért érvel a 2 napos brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a balkáni határzár óta nem érkeznek bevándorlók, és azt is hozzátette, hogy egyelőre nem épül kerítés a magyar-román határon.

Várhatóan pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő tavaly márciusban emelte a jelenlegi kategóriára, a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó szintre a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait. Akkor mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre került a magyar besorolás.

Hiányosságokat is feltárt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésekor az Államai Számvevőszék. Az ÁSZ megállapította, hogy 2012 és 2015 első fél éve között szabályozott és szabályszerű volt a NAV személyi jövedelemadó beszedésével összefüggő tevékenysége. A kettős adóztatás elkerüléséhez köthető adóhatósági feladatait azonban nem a vonatkozó törvényben, illetve a nemzetközi egyezményekben foglalt előírásoknak megfelelően látta el a hivatal.

Nem tartja törvényesnek a március 30-ra meghirdetett egyórás munkabeszüntetést az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László ezért arra kérte a munkabeszüntetés szervezőit, hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre. Az államtitkár online fogadóóráján az InfoRádió kérdésére azt válaszolta: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a március 15-i demonstráción bejelentett akció nem felel meg a jogszerű sztrájk törvényi feltételeinek.

Megkísérli törvényes eszközökkel megszervezni a sztrájkot a már megjelölt 30-ai időpontra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - közölte az érdekképviselet elnöke. Mendrey László hozzátette: kezdeményezte a sztrájkbizottsági tárgyalást, az elégséges szolgáltatásokról pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal is tervez egyeztetést. Mendrey László hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sztrájk nem cél, hanem eszköz.

Bérmegállapodás hiányában március 28-tól 5 napig sztrájkolhatnak a Volán-társaságok szakszervezetei. A hetek óta tartó tárgyalások a jövő héten is folytatódnak, a munkabeszüntetést az érdekképviseletek csak végső eszköznek tekintik. Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta: bár már elmozdultak az álláspontok, de az érdekképviseletek továbbra sem kaptak megfelelő mértékű ajánlatot.

A béren kívüli juttatások rendszerének megőrzését szorgalmazza a Liga Szakszervezetek. A tömörülés ezért a Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását javasolja. Az érdekképviselet közleményében emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint kettős bérrendszert vezethet be a kormány a cafeteria készpénzesítésével. A dokumentum szerint nem tudni az esetleges lépés munkavállalókra vonatkozó hatását.

Civilek akadályozták a fák kivágását a Városligetben, az oda tervezett Magyar Zene Házánál. A terület megtisztítása és parkrehabilitációja a Liget Projekt első lépése. Barta János, az LMP 14. kerületi önkormányzati képviselője az InfoRádióban úgy vélte, hogy nem rehabilitációról van szó, és nincs garancia arra, hogy csak a beteg fákat vágják ki. Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: az érintett 40 fából csak 10 egészséges.

Elhunyt Kamondi Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A Balázs Béla-díjas alkotó 55 éves volt. Kamondi Zoltán a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Balázs Béla Stúdióban kezdett dolgozni. Rövidfilmjei számos díjat nyertek fesztiválokon, Makk Károly forgatókönyvírója, társrendezője volt.