Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor Washingtonba utazik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Washingtonba utazik március végén a nukleáris csúcstalálkozóra Orbán Viktor miniszterelnök - tudta meg az InfoRádió Szemerkényi Réka nagykövettől. Ennek a klubnak a felállását, amelyben csaknem félszáz ország képviselteti magát, nyolc évvel ezelőtt Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte az elnöksége elején.

Az üléseire rendre meghívnak több mint 40 országot, különböző szempontok alapján a világ minden régiójából, Közép-Európából három-négy ország van benne. Magyarország meghívottja ennek a tanácskozásnak, amire én személyesen is nagyon büszke vagyok, és minden magyar ember is az lehet, mert ez olyan nemzetközi pozíciót ad Magyarországnak, amelyet ha nem biztonságpolitikus valaki, talán nem értékel megfelelően, ugyanakkor a nukleáris kérdések, a nukleáris fegyverek súlyának okán mindig kiemelten szerepelnek minden ország külpolitikai megfontolásai között - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

Magyarország washingtoni nagykövete arról is beszélt, hogy miért nagy dolog tagja lenni az elit nukleáris klubnak.

"Különleges súlyú, nagy befolyással rendelkező országcsoport, amelyen belül lenni, a megbeszéléseken részt venni, nemzetközi presztízst és pozíciót is jelent" - jelentette ki.

"A klub következő eseménye március végén, április elsején egy másfél napos csúcstalálkozó lesz Washingtonban, ekkor minden ország kormányfői, államfői szinten képviselteti magát, így Magyarország is. A találkozó súlyát jelzi, hogy Obama elnök személyes levélben hívta meg a kormányfőket. Ennek a félévnek a választásokig, ez a csúcs lesz az egyik legkiemeltebb eseménye Washingtonban" - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjúban Szemerkényi Réka.

Hanganyag: Hlavay Richárd