eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elvi megállapodás jött létre az EU és Törökország között - a nap hírei

A magyar kormányfő a rendkívüli csúcstalálkozó után úgy vélte: eredményre vezetett a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés. Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta az Európai Bizottság Magyarországról szóló ország jelentése.

Elvi megállapodás jött létre az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezelését célzó egyezmény főbb vonalairól a rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón. A megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására. Azt is szeretné elérni, hogy legkésőbb június végéig Brüsszel törölje el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsokat. A zárónyilatkozat értelmében az uniós vezetők a jövő heti uniós csúcson folytatják a tárgyalást a török kormányfő által váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

A magyar kormányfő az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója után úgy vélte: eredményre vezetett a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés. Orbán Viktor ugyanakkor beszélt arról is, hogy Magyarország ellenzi azt az tervet, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába.

Történelmi eredménynek tartja az államháztartás alakulását a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az M1 műsorában arról beszélt: a havi adatok mérése óta nem volt arra példa, hogy az első két hónapban pozitív mérlege legyen az államháztartásnak. Az idén 14,8 milliárd forint az első két hónap államháztartási többlete.

A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a várakozásokat igazolja a GDP alakulása. Balogh László a KSH legfrissebb adataira reagálva emlékeztetett arra, hogy a múlt év 4. negyedévében felgyorsult a magyar gazdaság növekedése és elérte a 3,2 százalékot, az egész évi bővülés 2,9 százalékos volt. Az infláció hónapok óta nulla százalék körül mozog.

A külkereskedelem növekedési dinamikájának fenntartásához egyre több olyan magyar vállalatra van szükség, amely exportpiacra tud lépni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a kivitelt alapvetően a multicégek húzzák, de a növekedési ütem megbízható fenntartása érdekében egyre több magyar tulajdonú közepes és nagy cég kell, amely megállja helyét a külpiacokon.

A köznevelési kerekasztal résztvevői egyetértenek abban, hogy a jövőben is szükség van állami intézményfenntartóra. Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: megkezdték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával összefüggő kérdések megtárgyalását. Szó volt a jövő évi pedagógusminősítési keretszámokról és elkészült a tanfelügyeleti rendszer változásáról szóló rendeletmódosítás.

Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta az Európai Bizottság Magyarországról szóló ország jelentése. Az oktatás- és szakképzés-politikai fejezete a diplomások arányának növelését is fejlesztendő területként jelölte meg.

A nyomozás lezárásával vádemelést javasol a rendőrség a Buda-Cash-ügyben az illetékes ügyészségnek. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: a brókercég gazdálkodásával kapcsolatban a Nyomozó Iroda csalás és a számvitel rendjének megsértése gyanúja miatt nyomozott 11 emberrel szemben.

Az egységesebb és méltányosabb európai munkaerőpiac megteremtését sürgeti most beterjesztett javaslatában az Európai Bizottság. A brüsszeli terv értelmében a munkabér és a munkafeltételek területén a helyi munkavállalókkal azonos szabályok vonatkoznának a kiküldetésben lévőkre is.

Bővült a Volkswagen dízelbotrányában gyanúsítottak köre. A braunschweigi ügyészség az eredeti 6-ról, 17-re emelte az autógyártó emissziós csalása miatt indított eljárásban gyanúsítottak számát. A gyanúsítottak között továbbra sem szerepel egyetlen igazgatósági tag sem, az érintettek a cég legszélesebb köréből kerülnek ki.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×