Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriási lehetőség a magyar-azeri együttműködés Orbán Viktor szerint - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külgazdasági és külügyminiszter szerint meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját. Kihirdette a szlovákiai parlamenti választások hivatalos végeredményét az állami választási bizottság.

A miniszterelnök szerint nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent a magyar-azeri együttműködés. Orbán Viktor Azerbajdzsánban a kétnapos hivatalos látogatáson Ilham Aliyev államfővel találkozott. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország jó partner lehet a mezőgazdasági, az IT és az energetikai együttműködésekben.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját. Szijjártó Péter Bakuban, a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján arról beszélt: öt olyan terület van, ahol szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat. Ezek az IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság.

Március 20-áig kell igényelniük az év elején bevezetett új, kártya alapú igazolványt azoknak az őstermelőknek, akiknek az igazolványa hatályos, de erre az adóévre még nem érvényesíttették. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője az M1 műsorában arról beszélt: akiknek az igazolványa hatályos és érvényes is, azok ráérnek ősszel igényelni a kártyát.

A Jövő bajnokai versennyel megnyitották a főváros 11. kerületében, a Tüskecsarnok mellett felépült Tüske-uszodát. Az új, fedett uszodakomplexum egy 50 méteres versenymedencéből, valamint egy 25 méteres bemelegítő- és tanmedencéből áll, és egy 1000 fős lelátó is tartozik hozzá. A beruházás 3,2 milliárd forintból valósult meg.

A Nemzeti Múzeum környékének lezárását rendelte el március 15-én a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Az intézkedés az Astoria, Múzeum körút, Baross utca, Szentkirályi utca és Rákóczi út által határolt területet érinti éjféltől délután egy óráig. Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert az érintett területen nagy létszámú állami rendezvényt tartanak védett személy részvételével.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak hétfőn Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői a migrációs válság kezelése ügyében. Ankara tavaly novemberben ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz a migránsáradat megfékezésére, cserében az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és Törökország integrációját.

Erős és közösen kezelt európai menekültügyi és visszatoloncolási rendszert javasol az Európai Bizottságnak az olasz és a német belügyminiszter. Olasz napilapok értesülései szerint a javaslat a migránsok közös, európai szintű regisztrációját szorgalmazza egy európai menekültügyi hivatal felállításával.

Kiszélesíti a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletet a NATO és fokozza együttműködését az Európai Unió határvédelmi ügynökségével. Az észak-atlanti szövetség közleménye szerint a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.

Kihirdette a szlovákiai parlamenti választások hivatalos végeredményét az állami választási bizottság. A voksolást Robert Fico kormánypártja, az Irány - Szociáldemokrácia nyerte, a pozsonyi törvényhozásba vele együtt 8 politikai csoportosulás jutott be, így a Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd. Az eredmények tükrében patthelyzet körvonalazódik, szűkült annak lehetősége, hogy egy stabil kormánykoalíció jöjjön létre Szlovákiában.

Három választásból kettőt elvesztett Hillary Clinton az elnökjelöltségért folyó előválasztásokon és jelölőgyűléseken a demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyében. Kentuckyban és Louisianában Donald Trump lett a győztes. Hillary Clinton Louisianában győzött jelentős fölénnyel.