Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Anyai vérből is kiszűrhetőek a genetikai kockázatok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2012 óta már Magyarországon is elérhető az a vizsgálat, amely a magzatvíz helyett anyai vérből is kimutatja, ha Down-szindrómás a magzat - mondta az InfoRádióban az Egészségügyi és Diagnosztikai Központ vezetője. Merhala Zoltán hozzátette: és ez a gyermekre sem jelent kockázatot.

Magyarországon 35 éves kor fölött kifejezetten ajánlják a magzatvíz-vizsgálatot, amely azonban kockázatokat rejt.

"Az ilyenfajta direkt vizsgálat, amikor a magzatvízből vagy -burokból veszik a mintát, hogy aztán a kromoszómavizsgálattal megállapítsák, hogy van-e rendellenesség vagy sem. Valóban vetélési kockázatot rejt az, hogy a magzatburkot át kell szúrni egy tűvel, hogy a magzati sejtekhez jussunk. A szűrővizsgálattal megállapítható, hogy szükség van-e ilyen invazív beavatkozásra" - mondta az Egészségügyi és Diagnosztikai Központ vezetője.

Merhala Zoltán hozzátette: "ma már idejét múlt álláspont, hogy életkor alapján döntünk, régen egy 35 éves várandós esetében arra orientálták, hogy maga döntsön úgy, elvégzi, de mi azt mondjuk, legyen szűrővizsgálat, egy alaposabb kockázatbecslés, ez alapján döntsük el, kell-e az invazív, vetélési kockázattal járó vizsgálat vagy nem."

Egy negyven év feletti várandós esetében persze nem valószínű, hogy ezt nem ajánlják - tette hozzá a szakember. Mint elmondta, a kockázat számítása az életkorból indul. Ha ez valakinek magas, jól kell teljesítsen a szűrővizsgálaton, az ultrahangos és a vérben mérhető eredményeivel, hogy alacsony kockázati eredményt kapjon.

"Nagyon új fejleménye a magzati diagnosztikának, hogy van egy új lehetőség a direkt vizsgálatra, egyszerű anyai vérvétel révén. A szabadon keringő magzati DNS-darabkák értékeléséhez már vannak laboratóriumi technológiák, amelyek révén információt kaphatunk a magzat esetleges genetikai betegségeiről. Ez egy fantasztikus előrelépés, szakemberek szerint olyan mérföldkő a magzati diagnosztikában, mint az ultrahangos vizsgálatok bevezetése volt" - mondta Merhala Zoltán.

Hozzátette, ez a technológia még inkább csak a szakemberek körében ismert, pedig már 2012 októberétől elérhető Magyarországon.

A teljes interjút meghallgathatják az InfoRádió Családi Hét című magazinjában.

Hanganyag: Boros Péter